Новини


30Май2019

Учениците с часове в университетите

Часове от учебния план на гимназиите да се провеждат в университетите. Това предвиждат заключителните разпоредби към предложените промени в Закона за висшето образование. Университетски преподаватели също ще могат да обучават ученици от 11-и и 12-и клас в школата по модули за придобиване на профилирана и професионална подготовка в тяхната област.

По този начин, учениците от Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия могат да изкарат част от часовете си в УАСГ, с бъдещите си преподаватели. Специализирана подготовка в областта на спорта, културата или изкуството също може да се провежда във ВУЗ-ове със съответното направление. Обученията ще са по съгласувани учебни планове и целят подобряване на връзката между университетите и училищата, както и повишаване на качеството на подготовката.

С проекта се предлага и разработването на Национална карта на висшето образование в България. Тя ще определя профилната и териториалната структура на висшето образование в страната по професионални направления и специалности от регулираните професии. В съответствие с нея Министерският съвет пък ще определя размера на трансфера от държавния бюджет за всеки университет. От нея зависи и откриването, преобразуването, преименуването или закриването на висши училища. Проектите за тях ще получават положителна или отрицателна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Тя зависи от това дали политиките на ВУЗ-а съответстват с Национална карта на висшето образование, какви са учебните програма и направления, академичния състав и учебните ресурси за обучението на студентите.

До приемането на картата просветният министър установява мораториум върху откриването на висши училища, филиали във вече създадени, както и преобразуване на ВУЗ-ове.

В проекта на закона е посочено какви условия трябва да изпълнят университетите, за да получават...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: