Новини


12Авг2014

Ученици на стаж в "Мерцедес"

София. Идеята учениците да карат практики на реални работни места срещу заплащане е на път да се осъществи. "Мерцедес", "Ситроен", "Опел", "Тойота" са само някои от фирмите, които са готови да сключат договори с наши гимназии и да осигурят обучение на тийнейджърите директно в сервизите си. В момента над 20 фирми са заявили желание да вземат стажанти от 13 наши гимназии в най-различни градове, като ще търсят предимно завършващи ученици в 11 и 12 клас. Отделно от това във всяко селище със строителен техникум фирмите от бранша са готови да назначат млади практиканти.

Големият въпрос е да бъдат намерени парите, с които да се финансира така нареченото дуално обучение. Това е възможно по два начина - чрез швейцарски фонд, който е дал на страната ни над 1 млн. шв. франка специално за тази цел, и чрез новата оперативна програма "Наука и образование". Просветният министър Румяна Коларова още при встъпването си в длъжност обеща, че дуалната подготовка ще бъде един от приоритетите й. Това означава, че може би още наесен в някои български училища ще има ученици на заплати.

Освен часовете си в клас те ще имат определени дни, в които ще карат практика директно във фирмата, а наставник ще им бъде някой от работниците. На финала неговото мнение също ще тежи при поставянето на окончателната оценка на учениците. В столицата този модел ще заработи при двете големи гимназии...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова, Ели Куманова, Владимир Симеонов, Кръстина Маринова, Евгени Горанов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: