Новини


21Сеп2022

Учебните програми 2022/2023 г. – какви са промените?

Какво показаха проучванията на учебния материал сред учители и деца в края на миналата учебна година? И какви са промените в учебните програми през новата учебна 2022/2023 г.

Темата коментира в “Нашият ден“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители:

“18 000 учители взеха отношение по това как и по какъв начин да се променят учебните програми и дисциплини. Тези предложения бяха структурирани – една част от тях се взеха предвид, друга част останаха неудовлетворени от страна на учителите понеже имаха някои предложения, които не отговаряха на нещата, свързани със знанията, уменията и компетенциите, които трябва да усвояват учениците в зависимост от етапа на образователната система.

Нашите деца са достатъчно умни и интелигенти, за да могат да се справят с някои неща, свързани с ориентирането и то не можеше да бъде премахнато от учебната програма. Има една работна група в Министерството на образованието от социалните партньори, която до края на месец октомври трябва още един път да прегледа всичките тези структурирани предложения по учебното съдържание, учебните дисциплини и съответно да излезем с окончателно решение.

Това беше лично мое предложение, защото съм дълбоко убедена, че за тези важни неща не трябва да се бърза и затова си дадохме този марш от два месеца, за да имаме възможност още един път добре да се огледат нещата, за да не се направи някаква грешка. Защото това преструктуриране на учебния материал по учебни дисциплини, ще трябва да служи по-дълго време в образователната система“, посочи още тя.

Ще доведат ли до нов формат на изпитите новите програми?

“Програмите не са коренно променени и...

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Зоя Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: