Новини


9Сеп2021

Тържества за 15 септември ще има само за някои класове

"Препоръчваме на първия учебен ден да не се струпват всички ученици, да има плавен график на откриване на учебната година и то да е на открито". Това коментира пред Би Ти Ви служебният зам.-министър на образованието Мая Гайдарова. Това най-вероятно означава, че присъствени тържества за 15-и септември ще има не за всички ученици от дадено училище, а само за определени класове.

"В насоките си МОН ясно е разписало всички възможни ситуации, както и процедурите, които следват директорите. Нашето виждане е, че трябва да имаме максимално присъствено обучение във всички училища в страната с основен приоритет здравето на учениците", добави тя и допълни, че в училищата ще има осигурени маски за всяко дете, което е забравило своята.

"Организацията за 15-и септември е почти готова - първи, пети, седми и дванадесети клас ще са на тържественото откриване, това са около 700 човека. Колкото и да е на ротационен принцип, това е тържество и има емоции, въпреки всичко ще се постараем да има дистанция между отделните класове", заяви директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов. По думите му апелът на директорите е тези насоки да придобият административно-тежък характер, да имат подпис на министър и да придобият характера на заповед, което според него е много важно.

Относно област Търговище, която навлезе в тъмно червената зона, Гайдарова обясни, че в зависимост от това дали има конкретни препоръки на Министерство на здравеопазването или областната управа, МОН планира да даде възможност за плавно откриване на учебната година на открито в областта. Според новите Насоки на министерството при тъмно червен сценарий училищата ще бъдат затваряни само след изрична заповед на здравния министър.

Просветният министър проф. Николай Денков отново припомни част от новите правила, които ще действат за училищата през новата година. Преминаването към онлайн или ротационно обучение може да се случи при три случая: "Когато имаме висок процент заразени деца - до 10%. Вторият случай е свързан с първия - когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият случай е, когато здравното министерство излезе с изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием - тогава може да се мине на ротация", обясни министърът пред БНТ. 

По думите му има огромна промяна на Насоките от миналата година. "Миналата година точно според области изцяло се затваряха...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: