Новини


22Юни2022

Трябва ли художествената стойност да е сред критериите за подбор на текст за НВО?

Емоциите около матурите стихнаха неотдавна. Страстите се разгоряха около текст за преразказ, който писатели и хора на изкуства определиха като “бездарен“.

Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-и клас. Това съобщиха от просветното ведомство пред БНР по повод бурната обществена реакция, последвала избора на разказа "Талисманът" от Красимир Бачков.

От Министерството коментираха, че текстът на НВО е инструмент за проверка на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14-годишни ученици. Те посочват няколко критерия, на които трябва да отговарят използваните текстове.

Високата художествена стойност не е между тях. Необходимо е разказът да има обем до 650 думи, класическа композиция, ясна сюжетна линия, две-три неособено сложни описания, които може да са на хора или природни обекти, кратък диалог и отсъствие на редки и архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

“Критериите за текст за свързани и с критериите за оценяване. Лично аз не смятам, че със запознаване с един текст, чуване един път, е възможно децата да минат по текста и след това да направят преразказ“, казва в “Нашият ден“ г-жа Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и допълва:


“Според мен това е един по-дълъг процес, който би трябвало да започва от семейството. Всяка година децата имат определен брой произведения, на различни автори, в различни жанрове, което може да изгради техния вкус. Имат и заглавия, които да четат лятото, тъй че лично не смятам, че един текст в рамките на това време може да промени или възпита литературен вкус... 

 

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: