Новини


10Авг2023

Сътрудник на ПРОСВЕТА със световно признание за STEM проект

Сътрудник на „Просвета“ и доказан експерт по изкуствен интелект е сред петимата най-добре представили се участници в 6-седмичната школа на Изследователския научен институт в САЩ – RSI. Радостин Чолаков от Математическата гимназия в Пловдив, чийто софтуер за изкуствен глас озвучава учебници на „Просвета“, е първият българин,  който се класира едновременно и в двете категории на RSI’23 -  за писмено и за устно представяне на изследователски STEM проекти.

В личен пост на фейсбук страницата си Радостин изказа благодарност към своя ментор Евгения Сендова и към всички, които вярват във възможностите му и го подкрепят: „Накрая, но не и по важност, искам да изразя огромни благодарности към издателство „Просвета“, които бяха основен спонсор на моето участие на RSI и пътуването ми до MIT. Също благодарности на организациите, които се грижат за връзката между България и RSI – Ученическия институт по математика и информатика – УчИМИ, Съюза на математиците в България/Union of Bulgarian Mathematicians, Министерството на образованието и науката и програма „Образование с наука“, както и на „Образователни висини“ към Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

Школата се организира съвместно от Center of Excellence of Education и Масачузетския технологичен институт (MIT).

Всяко лято 80 талантливи деца от цял свят се събират в MIT, за да премерят сили в Международната лятна изследователска програма за ученици (Research Science Institute – RSI). Tова лято в RSI за първи път са участвали 100 ученици. Две от местата са запазени за България. Тази година те бяха за Радостин Чолаков и Деян Хаджи-Манич от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, който също се е представил успешно. Задачата на всички участници в STEM надпреварата е да разработят авторски проект в своята научна област, да напишат доклад по него и да го презентират.

„Това е първо по рода си постижение в историята на българското участие в тази престижна изследователска програма. Той е сред избраните в т.нар. Топ 5 и в писмените и в устните презентации и единствен с проект по информатика“ , споделя доц. Евгения Сендова, българският представител в журито.

Работата по проекта на Радостин все още не е приключила. Ето какво разказва той: „По време на школата работих с Хан Гуо (Han Guo)  и проф. Юн Ким (Yoon Kim) по проект за квантуване на големи езикови модели (“Distributional Quantization of Large Language Models”). В него изследвахме как можем да направим моделите като този, използван в ChatGPT, по-малки като размер, за да може да бъдат използвани на повече устройства и от повече хора. Проектът обаче продължава и аз ще работя през годината с групата на проф. Юн, за да го развием и на професионално ниво“.

Припомняме, че Радостин Чолаков, започва да се занимава с програмиране още на 9-годишна възраст и оттогава насам не спира да жъне успехи.

През 2021 г. електронните учебници на „Просвета“ „проговориха“ на малките ученици именно благодарение на иновативен софтуер, създаден от Радостин. Повечето от учебниците за началния етап в платформата е-просвета разполагат с т.нар. изкуствен глас  -  иновативна функция, която разработихме съвместно с Ради и която позволява на децата да слушат уроците.

Издателска група „Просвета“ пожелава на Радостин още много успехи!

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: