Новини


26Авг2019

Стоте училища с най-високи резултати от втората матура

Седем от десетте училища с най-високи оценки от зрелостния изпит по български език и литература са и в челната десетка по оценки от втората задължителна матура.

Това показва класация на "Дневник", която цели да ориентира родителите при кандидатстването за прием в гимназиите след седми клас. Тя е на базата на оповестените от Министерството на образованието резултати от изпитите през май за близо 1000 училища в цялата страна. Информацията е публикувана в поддържания от Държавната агенция "Електронно управление" национален портал за отворени данни.

На втората матура тази година се явиха близо 40 хил. зрелостници. Изпитът е задължителен, но по закон учениците сами определят дисциплината, като избират между чужд език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, информатика, информационни технологии, физика, биология, химия, история, география, предприемачество, музика, изобразително изкуство и философия.

Направената подредба носи редица условности. Също както при класацията от българския език и литература (класирането на най-добрите училища според резултатите от нея вижте тук) тя показва успеваемост на изпитите и не е задължително белег, че в училището подготовката по предметите, в които са получени високи оценки се преподават на много високо ниво. Освен това - за разлика от първия задължителен изпит, който поставя всички зрелостници в страната пред едно и също изпитание, вторият им дава възможност да изберат дисциплината, в която се чувстват най-уверени, и така сравнението в една дисциплина може да е между 1000 ученици в цялата страна, а по друга - между 10 хиляди. В общата класация на 100-те училища са оставени и тези с по-малко ученици, за да се види цялата картина. Трябва да се има предвид също, че все още немалко от гимназистите ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите, тъй като оценките в много случаи са вход за българските университети, а част от висшите учебни заведения в чужбина имат изисквания за резултат от тях.


В класацията не са включени - поради липса на данни - оценките от специфичните изпити, които държат като втора матура учениците от националните училища по изкуства и занаяти (като музика, изобразително изкуство). Липсват и сведения за професионални училища, в които изпитът пък е по дисциплината, за която се придобива професионална подготовка. Тази година около 11 хил. зрелостници от професионални гимназии са предпочели вместо оценката от втора матура, в дипломата им за средно образование да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по теория и практика на изучаваната професия.

Първите седем - в София

По официални данни през 2019 г. най-много дванадесетокласници са избрали за втория си задължителен изпит английския език (над 14 хил.) и биологията (11 хил.). Географията е била предпочетена от 6 хил. души, философията - от 4300, а математиката - от 2200. По данни на образователното министерство средната оценка е 4.67, като най-високи резултати има по немски, френски и испански език, както и по химия. Най-ниски са резултатите по география и по биология.

И седемте училища с най-високи средни резултати от двата изпита са от София. Първа на втората матура е Софийската математическа гимназия (СМГ), която държи 7-ма позиция на матурата по български и литература, следвана от Първа частна математическа гимназия (8-мо място от първия изпит). В СМГ очаквано най-много зрелостници - 141, са предпочели за втори изпит математиката и са достигнали среден успех 5.80. На второ място по интерес там е английският - 22 явили се и среден резултат 5.44. В частното училище ситуацията е същата - математиката е лидер в предпочитанията - 15 изпитани (средна оценка 5.82), следвана от английския - 7 (5.78).

Училището с най-висок резултат по български - 91-ва Немска езикова гимназия, е на четвърто място от втората матура. Въпреки профила на гимназията, и там най-много ученици - 65, са се явили на английски език, следвани от 50 - на немски и 31 на математика.

Испанската гимназия и Американският колеж слизат с две места в тази класация спрямо...

Класацията ще намерите на този линк:

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2019/08/26/3953678_uchilishtata_s_nai-visoki_rezultati_ot_vtorata_matura/?ref=home_mainStory

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Анна Христова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: