Новини


19Май2023

Стихотворение на Петя Дубарова се падна на матурата по български. Вижте отговорите на теста

"Пътят на посвещаването в любовта" беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху "Посвещение" на поетесата Петя Дубарова на днешния първи държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе на тема "Живот в мрежата", съобщиха от МОН. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

По-късно следобед МОН публикува отговорите на теста. 

Припомняме, че миналата година темата на съчинението бе "Споменът - скръб и утеха" в елегията "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов. Втората възможност бе есе със заглавие "Тежестта на думите".

Коментарите в социалните мрежи за стиховорението на Петя Дубарова, както винаги, бяха в двата полюса - от "страхотна" и "благодатна" до "възможно най-лоша тема". Доста са и мненията, че и двете теми са определено интересни и по-близки до днешните младежи. "Изгубеният диамант на българската поезия Петя Дубарова срещу реалността да живееш в мрежата. Красотата на едно лично посвещение срещу анонимния живот в един илюзорен свят. Едно аналогово седмнадесетгодишно момиче от романтичния свят на миналото срещу деветнадесетгодишните от виртуалния свят на бъдещето. Що си мисля, че есето печели служебна победа в избора на зрелостнците...", коментира в профила си учителят Иво Райнов.

47 650 младежи са били допуснати до държавния зрелостен изпит. Явили са се 45 889 от тях, което е 96,3% от общия брой допуснати, посочиха от МОН.

По традиция изпитният вариант беше генериран в МОН рано сутринта - в 5:45 ч. Падна се вариант 1. Самият изпит започна в 8:30 ч., като продължителността му бе четири астрономически часа. Той се проведе общо в 750 училища и 4200 зали. На територията на София матури имаше в 89 училища - над 2000 квестори бяха ангажирани за общо 9 876 ученици в столицата. Общо в страната над 9000 квестори следяха зрелостниците.

Изпитът бе разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. За ученици със специални образователни потребности бяха предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - до 60 минути повече. Тестът бе общо от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях имаше две отделни теми. Съчинението винаги се пише върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства в произведението. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

В първата част на матурата по български език и литература се набляга върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в неизучавана творба, а в друга - да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст ("Молитва" на Атанас Далчев и "Молитва" на Борис Христов).

В Министерството на образованието и науката са постъпили девет сигнала за нарушения. Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. 

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни. Оценките от двете матури влизат в дипломата за завършено средно образование, като с тях младежите могат да кандидатстват за прием в университет...

 

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: