Новини


26Юли2021

Стартът на учебната година ще зависи от нивото на ваксинация

,,Много се надявам да не преминем към дистанционно обучение още в самото начало на учебната година, но решаващият фактор ще бъдат нивата на ваксинация. Най-ощетени при дистанционното обучение са най-вече децата със специални образователни потребности и децата от по-бедните семейства и тези с нисък социален статус''. Това  заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков пред Нова телевизия.

Все още нивата на ваксинация в образователния сектор са притеснително ниски. Ако искаме нормален старт на новата учебна 2021/2022 г. до септември месец минимум 70% от учителите трябва да се ваксинират, каза служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

По изготвената от МОН кампания, във Варна 500 преподаватели са поискали специален ваксинационен пункт. Има също и разрешение за ваксинация на деца между 12 и 17-годишна възраст, но първо трябва да има решение от Министерство на здравеопазването преди да започнат да мотивират  учениците, каза Денков. Друга мярка е свързана с детските градини, при която дете ще може да ходи на градина при условие, че родителите са ваксинирани и 100% от персонала също. Все още е на лице и проблемът с техниката нужна на учениците. Според данни около 43 000 деца нямат устройства, а 30 000 нямат достъп до интернет. Най-ощетени при дистанционното обучение са най-вече децата със специални образователни потребности и децата от по-бедните семейства и тези с нисък социален статус'', коментира министър Денков.

Денков, каза още, че би останал министър и в едно евентуално редовно правителство, но при положение че в него влезе и финансовият министър Асен Василев. ,,Много са важни приоритетите и с министър Василев имахме достатъчно време да си поговорим, за да разберем, че споделяме едни и същи идеи. Защото въпросът не е само до заплатите на учителите. Тук говорим за оценка на качеството, за извънкласни дейности, за закупуване на още устройства, за наемането на повече...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: