Новини


30Юни2014

Средно по 4 минути от урока отиват за усмиряване на класа

Около 9% от учебното време в българските училища отиват за осигуряване на ред и дисциплина в час. Това показват резултатите от най-новото международно изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за преподаване и учене TALIS. Това означава, че около 4 минути от стандартния учебен час отиват в усмиряване на класа. Средно в 34-те държави от проучването за дисциплиниране на учениците отиват средно по 13% от учебното време (почти 6 минути от 45-минутен час). Ножицата между държавите е доста голяма и варира от 8% в Полша до 20% в Бразилия. Любопитна подробност е, че учителите от Сингапур – една от държавите с най-добри резултати по отношение на грамотността сред 15-годишните, също докладват, че имат нужда от повече време за осигуряване на дисциплината.
Българските учители измежду колегите си отделят най-много време за преподаване - 87%, при средно 79 на сто за държавите участнички, показват още данните от изследването. Едва 5% от времето в училище е отделено за административни задачи, докато преподавателите от Бразилия, Мексико и Малайзия отделят за подобни дейности по 12 на сто от престоя си в училище. За редица задачи учителите в България изразходват сравнимо с колегите си време. За преподаване например отделят 18 часа, а за планиране на уроците - 8 часа, колкото е и средното за организацията.
Типичният български учител е жена на 47 години с 21-годишен стаж, показват още данните от проучването. 81 на сто от преподавателите в средните училища у нас са жени, докато в държавите от ТALIS делът на нежния пол е 68%. Почти всички имат висше образование и педагогическо образование. 77 на сто от учителите от България са посочили, че получаването на обратна връзка за оценяването на учениците оказва положително влияние върху работата им. Родните учители отчитат доста по-високо участие от средното в квалификационни курсове - 49%, и в обучения, организирани от неправителствени организации и фирми - 60%.

МЕТОДОЛОГИЯ
Международното изследване за преподаване и учене (Teaching and Learning International Survey - TALIS) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изследва учители и училищни директори в страни от цял свят за условията и учебната среда в училищата. Данните се събират чрез въпросници, които се попълват лично от всеки участник. През 2013 г. се проведе второто изследване, в което се включиха 100 000 учители от 34 държави. България беше представена в изследването от 2976 учители от 198 училища.

 

Типичният учител в държавите от TALIS и в България

Жени

68%

81%

Средна възраст

43 години

47 години

Завършили университет

100%

90%

Завършили педагогика

90%

97%

Преподавателска практика

16 години

21 години

Дял на работещите на пълно работно време

82%

93%

Постоянен трудов договор

83%

87%

Големина на класа

24 ученици

22 ученици

 

Виж цялата новина тук: в. Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: