Новини


9Юни2014

Славейков разплака кандидатите за Алма матер

В истинска трагедия за мераклиите да следват в Алма матер се превърна изпитът по литература вчера. 1390 кандидат-студенти можеха да избират между два варианта. Първият - да пишат по тема „Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков”. Вторият беше да сравняват цитат от стихотворението „Сърце на сърцата” на Пенчо Славейков с откъс от произведението „Косачи” на Елин Пелин. Двата варианта бяха изтеглени малко преди 9 часа от Иван Недев от София. Обявяването им обаче предизвика смесени чувства в аудиториите.
Докато едни се хващаха за главите и гледаха тъжно надолу, други шумно се поздравяваха. Тъй като вече няма забрана за излизане преди изтичането на 1 час от изпита, още в първите минути от стаите се изнизаха около 20 човека.
„Не съм фен на Славейков като цяло. Сравнението на цитати също не беше от най-лесните”, каза на излизане момиче от Перник. Като цяло повечето зрелостници писали по цитатите, тъй като Славейков им се струвал много мъчен. Те предпочитали „по-приятните” Ботев и Вазов.
„Изобщо не съм се готвила за Славейков. Стихотворенията са по-трудни за разсъждение. Все пак писах по сравнението 3-4 страници, като разтягах бая локуми. Разказах за героите, сложих и малко биография”, разказа Валя от София. Един от напусналите беше Борис Рангелов от Ранобудните, които окупираха СУ в края на миналата година. Той следва журналистика в Алма матер, но кандидатствал за друга специалност.
Квесторите сгащиха и трима преписвачи, последователи на Джеймс Бонд. „Хванаха я веднага, беше си ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Цвети Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: