Новини


5Яну2023

Ще има безплатни учебници за учениците от 8. до 12. клас?

Има ли средства за безплатните учебници от 8-ми до 12-и клас и от коя година тази мярка ще може да влезе в сила? На тези въпроси ще търсят отговор депутатите между първото и второто четене на промените в Закона за училищното образование.

В края на миналата година с мнозинство парламентът гласува предложението на БСП за безплатни учебници на всички ученици. Към всички въпроси се добави и още един - използват ли хартиени учебници гимназистите или предпочитат електронните.

С безплатните учебници от 8 до 12 клас 300 хиляди семейства ще бъдат облекчени материално. Най-скъпите комплекти за 8 клас са от по 250 лева.

Оказва се обаче, че в бюджета за 2023 година, който е удълженият миналогодишен, 80 млн. лева за учебници не са заложени. Вносителите от БСП са категорични, че пари трябва да се намерят и мярката трябва да влезе от учебната 2023-2024 година, съобщава БНТ.

"За това нещо трябва да има средства. По стария бюджет ги няма тези 80 млн., но се надяваме, че ще има редовен кабинет и ако не сега то след март месец ще бъде приет редовният бюджет", заяви Ирена Анастасова, "БСП за България".

От ГЕРБ обаче смятат, че няма да се успее за следващата учебна година.

"Няма заложени средства, ако отворите сайтовете ще прочетете, че такива учебници са обещани миналата година от бившето правителство, но с годишния бюджет и актуализацията те не предложиха такива средства", допълни Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.

Смятат, че най-рано това може да се случи през 2024-2025 година. Предлагат и първо да се осигурят безплатни учебници по общообразователните предмети, а по-късно по профилиращите и професионалните. Кога точно ще има безплатни учебници ще се решава между двете четения.

Освен проблема ще има ли пари за безплатните учебници от 8 до 12 клас педагозите поставят и друг. Днешните ученици все по-малко четат хартиените учебници. Така че има възможност закупените от държавата книги, за много пари, просто да останат неизползвани.

"Според мен, за голямо съжаление, ще се случи точно така, защото учениците ще получат един комплект от нови учебници, които ще стоят на рафта в домашните условия и няма да има никаква добавена стойност от всичко това", добави Диян Стаматов, директор на 119-о СУ.

Той предлага ваучерна система като семейството да решава хартиен или електронен учебник да се закупи. Според политиците пречка за електронните учебници няма да има, но...

"Ние не трябва да улесняваме децата в желанието им да не използват...

 

Виж цялата новина тук: 24 часа

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: