Новини


21Ное2018

Шестокласници съставиха речник на фразеологизми, свързани с човешкото тяло

Шестокласници съставиха мини речник на фразеологични словосъчетания, свързани с части от човешкото тяло. Проектът им бе представен на петата сесия на Ученическия институт на БАН през уикенда. Въпреки че са под възрастта за участие, Велислав  Борисов и Катерина Прончева от Математическата гимназия бяха допуснати да презентират изследването си, което заинтригува журито.

Експертите бяха впечатлении от проучването на децата в областта на българския език, още повече, че са от Математическа гимназия, и им присъди специална награда за млади дарования. Техен ръководител е преподавателят им по български и литература Невена Ичевска. Под нейните напътствия те изследвали моделът за създаване, синонимите и антонимите, както и употребата на дадения фразеологизъм в литературата. Като например “виря нос”, “държа в ръцете си”, “крокодилски сълзи” и т.н.

Ученици от 8-и до 12-и клас от цялата страна представиха над 70 разработки в различни области на науката.

Награда за младо дарование получи още една шестокласничка от МГ – Демира Недева. Тя е носител на златни медали от международни олимпиади и математически състезания, а на научната сесия  представи „Обобщения на конфигурации с бутони и връзки с числата на Бел”. Неин ръководител е Мирослав Маринов – бивш възпитаник на МГ, който през 2014 година бе обявен за математическа звезда на Азия, а в момента студент в Оксфорд.

„На церемонията по награждаването акад. Петър Кендеров отбеляза, че комплексният победител в тази конференция е Математическата гимназия в Пловдив. Той подчерта и факта, че само при нас ученици, завършили вече учебното заведение, работят като ментори на  тези, които в момента се обучават”, коментира Невена Ичевска, която придружава пловдивските участници по време на конференцията.

Особен интерес предизвикал и проектът „Детска къща“ на Кирил Василев от 11 ж клас. Той е създаден за Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив, която обединява 6 центъра. „Тези центрове трябва всеки месец да съставят документи, справки и други административни дейности. Моят проект улеснява работата“, обясни Кирил. Програмата не само попълва месечното...

 

Виж цялата новина тук: Иновативен образователен портал "Уча в Пловдив"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: