Новини


19Мар2015

Семинар на „Просвета“ напълни цял киносалон... виртуално

Как се пише думата „умърлушен“ – с „о“ или с „у“? Дублетни форми ли са „умиротворявам“ и „омиротворявам“? Такива въпроси задаваха участниците в онлайн семинара (конферентна връзка на живо чрез интернет, в която всеки може да участва седейки удобно вкъщи) на „Просвета“ на 17 март 2015 г. Сесията събра рекорден брой посетители – 214. Темата на дискусията беше „Проблемните случаи в книжовноезиковата норма”. Лектор беше доцент Руска Станчева от Института по български език на БАН – специалист по съвременен български език, автор на учебни помагала, член на авторския колектив на „Официален правописен речник на българския език”. Освен, че темата беше интересна и актуална, участниците бяха впечатлени и от високото качество на звука и картината. Видеото беше във висока резолюция (HD формат).

Доцент Станчева обсъди правилата за правопис и пунктуация, формулирани от БАН и отразени в последното издание на официалния правописен речник. Това е книгата, която трябва да присъства в библиотеката на всеки човек, тъй като грамотността е задължително условие за успешно общуване и добра професионална реализация. Именно поради тази причина към събитието имаше рекорден интерес.

В презентацията си доц. Станчева открои основното достойнство на речника – езиковите норми са представени достъпно, чрез практически и лесно приложими правила.

За големия интерес към темата показателни бяха и многобройните въпроси, зададени от участниците. Много от тях засегнаха наистина проблемни случаи, които пораждат известни спорове и неясноти. Например с „о“ или с „у“ в първата сричка се пише думата "умърлушен". Лекторите поясниха, че правилното изписване на думата е с „о“. Друг интересен въпрос беше „Как е правилно да се изпишат наименованията на учебните предмети, когато са в изречение?“ Доц. Станчева уточни, че се изписват с малка буква.

Доцент Станчева обясни, че по отношение на някои случаи се допуска дублетност. Това позволява новите правила да бъдат наложени постепенно.

Запис от събитието във високо качество, както и минали събития на „Просвета“, можете да гледате на страницата на издателството в YouTube:

www.youtube.com/prosvetaad

Програмата на всички уебинари на „Просвета“ можете да видите тук:

http://www.prosveta.bg/sabitia/webinars

Вижте всички издания на „Просвета“ за правописа в българския език:

„Официален правописен речник на българския език“

„Да пишем правилно. Последни промени и чести затруднения в правописа“

„Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила“

„Моят първи речник. Учебен правописен и правоговорен речник, 1. – 4. клас“

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: