Новини


5Юли2019

Само 8 % са младите учители в класните стаи

Само 8 % са младите учители в системата на образованието, а тези до 25 г. са около 2 %.

Това съобщи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов при откриването на форума “Предизвикателството пред образованието и младите педагози на XXI век” в Арбанаси.

По думите му това е голям проблем, който се нуждае спешно от решаване. Стаматов посъветва младите си колеги, които участват във форума, бързо да стъпят на краката си и да се запознаят с преимуществата на най-успешната програма на Европейската комисия “Еразъм”.

“Тази година средствата по нея са увеличени с около 20 %. Важно е не само големите, но и малките училища да имат хъса да се включат в “Еразъм”, защото така всеки учител може да види как работят неговите колеги във всяка друга европейска страна и да се убедят, че в Европа не е чак толкова по-добре, отколкото у нас”, заяви Стаматов. Той призова педагозите да се включат в дигитализацията на образователната ни система.

Директорът на РУО инж. Розалия Личева също поздрави младите учители. Тя изрази удовлетворението си, че идеите на форума, иницииран от великотърновски учители, са станали политика на Министерството на образованието, насочена към подкрепа на младите педагози, които са носители на иновативните идеи и разчупените способи, по които да се преподава учебният материал. Кметът на В. Търново Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ, обяви, че образованието е приоритет в работата на правителството.

“То е важно, защото ни дава всичко онова, от което се нуждае всеки достоен българин. 500 сгради в областта на образованието са обновени в страната, само във В. Търново 4000 деца ще учат в сгради, които не бяха ремонтирани години наред”, подчерта Панов. Младите педагози бяха приветствани с поздравителен адрес от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

60 млади преподаватели до 35 г. от 27 области в страната участват в конференцията, която продължи до 3 юли. Форумът, който се провежда за четвърта поредна година, е...

 

Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: