Новини


29Юли2022

Резултати от олимпиади заменят изпитите в 7. клас в извънредни случаи

Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) поради тежък здравословен проблем, настъпил в последния момент, той ще може да участва в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература и по математика. За учениците, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред – ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от НВО.

Такава промяна предлага Министерството на образованието и науката (МОН) в

Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Документът е в процес на обществено обсъждане до 22 август 2022 г.
Всяка година в дните на националното външно оценяване в VII клас има единични случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят на изпитите.

В средата на юни т.г. например две деца пропуснаха единия или и двата изпита поради непреодолими причини – едното беше оперирано по спешност, а другото беше под домашна карантина заради заразно заболяване.  

С промените МОН иска да даде възможност при такива извънредни ситуации седмокласниците, които преди това са доказали своите знания в олимпиади, да участват в класирането за VIII клас наравно със своите съученици. В тези случаи балът ще се формира, като вместо резултата от изпита от националното външно оценяване се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на олимпиадата по съответния учебен предмет. Резултатът ще се отчита в точки, изчислени като процент от максималния брой точки за съответното състезание. В момента само учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади...

 

Виж цялата новина тук: МОН

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: