Новини


25Сеп2014

Ректори и директори с идеи за реформи

В петък ще се състои дискусията, посветена на образованието - средно и висше. "Стандарт" запита хората, работещи в тези две сфери, кои са най-спешните реформи, които трябва да бъдат извършени, за да може образованието да заработи и да "издърпа" икономиката ни напред. Днес ви предлагаме мненията на директори на училища и ректори на университети за това какво очакват от хората, които ще дойдат на власт.

Всяко школо със сбствена програма

Надежда Николчева, директор на 31-во СУЧЕМ

Едно от належащите неща, които бих искала да видим в закона за училищното образование, е възможност за децентрализация на учебните звена. В момента тя е факт на ниво финанси, но трябва да се даде възможност на различните училища да избират и по-различни учебни планове и програми. В момента една профилирана езикова гимназия по нищо не се отличава от друга профилирана гимназия.

Другата промяна би трябвало да бъде свързана с кариерното развитие на учителите. Сега то е по-скоро формално - фактът, че след 10 г. един учител става старши и получава 30 лева върху заплатата, не е онова, което би го стимулирало да работи по-добре. Трябва да се даде възможност след съответното атестиране учителите да могат да получават добро възнаграждение дори и без да стават старши или главни. Много ми се иска в закона да видя и ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: