Новини


27Апр2022

Редим кандидатури за първи клас до 5 юни

Изцяло електронен прием в София

 

Ще има четири класирания

Електронната система за кандидатстване за първи клас в София е отворена и родителите ще могат да редят кандидатурите до 5 юни. До този срок те ще могат да създадат или актуализират профилите и кандидатурите за първото класиране за учебната 2022/2023 година. В системата вече са обявени свободните места в общинските училища. Над 12 000 първолаци ще кандидатстват в 158 общински училища.

Изцяло електронно в столицата се кандидатства за втора година. Проверката на адресите - настоящ и постоянен - се прави автоматично от системата след нанасянето им, напомнят от градската управа. Важен момент за родителите е, че няма никакво значение по кое време пуснат кандидатурите си, стига да в срока 5 юни, до 18.00 часа.

И за тази кампания най-голямо предимство носи критерият уседналост. Остават и допълнителните критерии като брат или сестра в училището. Ново към допълнителните е, ако детето е попаднало в четвърта група, то ще получи още 5 точки, ако живее в район граничен на прилежащия на училището.

“Неограничен е броят на училищата, които могат да посочват родителите”, заяви Ваня Кастрева, началник на РУО в София. По думите є е добре да се търси най-близкото до дома училище. При неверни данни, подадени от родителите в системата, първокласникът им няма да бъде записан.

Първото класиране ще излезе на 6 юни. Веднага след това започва записването, което ще продължи до 17 юни, 17:00 ч.

Второто класиране излиза на...

 

Виж цялата новина тук: Труд

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: