Новини


18Юли2014

Разширяват Френската и Първа английска гимназия

Нов физкултурен салон ще се строи във Френската гимназия догодина. Ще бъде разширена и сградата, която делят Първа английска и 112 ОУ „Стоян Заимов”. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на строежа на ново школо и детска градина в с. Герман. 
Градоначалникът обясни, че сега учениците във Френската 
играят в салон на последния етаж  
на сградата и нямат нормални условия за спорт. Първа английска ще се разшири с нови кабинети и ще има нова топла връзка между корпусите на сградата. Проектите за преустройството на училищата вече били почти готови. 
Строящото се школо в Герман ще е 
първото „зелено” в Столична община 
и третото ново след тези в кв.”Стрелбище” и в с. Бусманци. То ще се отоплява с термопомпа. 
В него ще учат 120 деца от учебната 2015 – 2016 г. 
„Очаквам кметовете на район Панчарево и на селото да изберат най-модерното оборудване за училището”, каза Фандъкова. Изграждането на училището струва на общинската хазна 3,4 млн. лв., а харчовете за чинове и дъски ще се покриват от бюджета за следващата година. 
Построената в съседство с училището детска градина „Зайченцето бяло” също е „зелена”. В нея ще има 5 групи – една яслена и 4 градински за около 125 деца. 
Това ще е единствената детска градина в селото.Предишната беше разрушена, защото пострада тежко от земетресението през май миналата година. Оттогава децата се превозват до забавачка в Казичене. Според Фандъкова недостиг на места в детската градина в Герман няма да има, защото в новата ще има една група в повече. Строителството на новата забавачка струва 2,3 млн. лв. 
„Строим 7 сгради на детски градини. Ремонтираме 58 забавачки и училища със ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Красимира Янева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: