Новини


15Сеп2014

„Просвета“ подарява 16 портрета на Васил Априлов

Днес издателство „Просвета“ подарява портрет на Васил Априлов на 16 училища, носещи неговото име. Той е част от поредица изображения на революционери, възрожденци и просветители, отпечатани във Виена от Христо Г. Данов в първите години след Освобождението. Портретът бе открит в рамките на национална инициатива на издателството „Открий портрета на своя патрон и съхрани българската история”.

Първи получиха своя подарък учителите и учениците от СОУ „Васил Априлов” в Долна Митрополия.

Инициативата

Идеята за инициативата се роди, след като малко известен портрет на Васил Левски бе открит на тавана на основно училище в село Ковачево, Пазарджишко. Директорът на училището г-н Трифон Богданов сподели находката си с „Просвета” и издателството реши да реставрира портрета, да го размножи и да го подари на всички училища, носещи името на Апостола на свободата – около 180 на брой. След това г-н Богданов откри сред вехториите на същия таван и уникален портрет на Хаджи Димитър.

Читалището в квартал „Нова махала” в Габрово прибави към сбирката и изображение на Васил Априлов от същата колекция. А наследници на учител от врачанското село Гложене предоставиха портрет на Христо Ботев.

В отговор на запитване на „Просвета” къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив съобщи, че именитият издател е отпечатал също цветна литография с образите на св. св. Кирил и Методий и портрети на други възрожденци: Иларион Макариополски, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Каравелов, Константин Миладинов. Музеят обаче не притежава нито един от тях. Литография на св. св. Кирил и Методий вероятно има в музея във Велико Търново, а някои от портретите може би се пазят в архива на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Търсете и вие

„Просвета” продължава да събира и спасява серията малко известни портрети на български възрожденски дейци, чиито имена носят десетки, а в някои случаи стотици училища. Ако ги намерите, ние ще ги реставрираме и размножим. 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: