Новини


2Юли2014

„Просвета”: Клисарова лъже на прощаване

Анелия Клисарова си събира багажа, за да освободи кабинета на министъра на образованието, но на прощаване доизтръска торбата с лъжите си в интервю за bTV на 1 юли. Ето няколко фалшиви акорда от нейната лебедова песен:

1. Според г-жа Клисарова МОН сега одобрявало и финансирало трите одобрени учебника по един предмет. Това е лъжа – МОН одобрява до три учебника по предмет, но плаща само този, който е избран от учителя за неговите ученици.

2. Издателствата определяли цените на учебниците. Това също е лъжа – цените се определят от МОН, вижте Постановление № 104 от 10 май 2003 г. за приемане на Наредба за учебниците и учебните помагала, Чл. 3, точки 5, 6 и 7.

3. Ако МОН контролирало изцяло съдържанието, списването и производството на учебниците, то щяло да може да определя форматите им и хартията, на която да се печатат. И това е лъжа – МОН и сега определя форматите и хартията, вижте Наредба за учебниците и учебните помагала, Чл. 27, 28, 29, 30 и 31.

4. Ако МОН притежавало авторските права, то щяло да може да контролира съдържанието и качеството на учебниците. Пак лъжа – МОН и сега контролира съдържанието и качеството им чрез Наредба № 5 от 15 май 2003 г. за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала. Нито един учебник не може да стигне до училище без заповед за одобрение, подписана от министъра на образованието.

5. Някой бил взел 134 000 лв. хонорар за написване на учебник. Първо, хонорарите са търговска и данъчна тайна. Второ, те се определят от Закона за авторските права, който г-жа Клисарова едва ли познава, след като не знае какво пише в наредбите на повереното ѝ министерство. Трето, анонимното подхвърляне на числа без никаква конкретика: кой, кога и за какъв период от време е получил тези пари – е жалък опит за манипулиране на общественото мнение и за настройване на един групи от хора срещу други.

Издателство „Просвета” не е изплащало такъв хонорар на свой автор.

Автор: Издателство „Просвета”

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: