Новини


21Яну2021

Променят учебни програми за V-VII клас - ще има повече практика и по-малко дефиниции

Промени в учебните програми по няколко предмета за V-VII клас утвърди МОН. Целта е учениците да придобият практически умения, особено в областта на математиката и природните науки. Препоръката е при представяне на уроците по някои теми да преобладават ситуации от практиката и решаване на житейски казуси.

Промени има в програмите по география и икономика за V и VI клас, математика за V, VI и за VII клас, и по биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда за VII клас. 

Отпадат подтемите към отделните теми и се ограничава броя на учебните статии в учебниците, което дава повече свобода на учителя да прецени колко урока да посвети на дадена тема в зависимост от интересите и потребностите на учениците, посочват от МОН. Наред с това във всички учебни програми някои нови понятия отпадат, тъй като присъстват под формата на очаквани резултати от обучението, усвоени са в предходни класове и е важно да се познават и използват на практическо равнище, а не да се възпроизвеждат под формата на дефиниции.

Независимо от увеличаването на броя на часовете по математика в V и в VI клас и по география и икономика в VI клас, утвърдено още преди началото на учебната година, допълнителни теми не са предвидени. Част от темите са преразпределени в други класове от прогимназиалния етап за т.нар. междупредметни връзки, а други отпадат. По математика признаците за делимост на 9 и на 10 отпадат, но остават признаците за делимост на 2, 3 и 5. Отпада и темата в VII клас „Построения с линия и пергел“, като за тези...

 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: