Новини


12Окт2021

Проф. Денков: Карантинираните учители и ученици нарастват плавно

Карантинираните учители и ученици нарастват бавно и плавно. Това ни дава надежда, че ако не избухне някъде епидемичен взрив, ние ще излезем на плато и то след това ще може да се намали.Това заяви образователният министър проф. Николай Денков.

Карантинираните учители са 1, 36 %, а децата и учениците – 1,34%, посочи той. „В началото имахме сравнително бързо многократно увеличение и след това много плавно и постепенно се увеличават”, заяви проф. Денков. Той  подчерта, че има големи различия между отделните области. Например, в област Монтана в домашна изолация са около 3% от педагозите, докато в Плевен са само 0, 4%. „Това означава, че по различен начин се спазват мерките в различните места”,каза министърът.

1208 пък са паралелки и групите, които са преминали в обучение от разстояние в електронна среда. От тях 1177 са в училищата и 31 в детските градини. „Хубава е новината, че в детските градини имаме сравнително плавно нарастване”, коментира проф. Денков. Отделно има и седем училища, които са преминали изцяло към онлайн обучение. Нито една забавачка не е изцяло в ОРЕС.

8 области у нас вече са тъмночервена зона и в тях се прилага локалният подход, като допълнителни мерки се прилагат по решения на областните оперативни щабове. „В големите градове поискаха да се премени в ОРЕС. Навсякъде досега от 1-и до 4-и клас остават присъствено, а останалите класове са на ротация. В София-град взеха решение да не се преминава към ОРЕС, но това зависи и как ще се развият нещата през следващите дни”, посочи проф. Денков. Той допълни, че за начален етап се наложило преминаване към онлайн уроци за кратко само на места, в които е имало висок процент на заболели ученици. Това обаче е било отново на локален принцип.

Министърът съобщи още, че близо 3 000 училите са попълнили анкетата на МОН и са изявили желание да получат допълнителна информация отново ваксините. „Следващите 1-2 седмици за тях ще бъдат организирани срещи с медицински специалисти, за да могат да зададат въпросите си и да получат отговори на...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: