Новини


16Яну2019

Приемат проекти за иновативни училища до 31 януари

Училищата, които искат да кандидатстват за включване в мрежата на иновативните учебни заведения, трябва да заявят проекти до 31 януари. Формулярите се подават онлайн (ischools.bg) и в тях трябва да се опише иновацията, която директорите искат да въведат в училището си. Иновативните елементи могат да бъдат в методиката на преподаване, организацията, учебната среда, качеството на образованието, учебното съдържание или в 10% от учебните планове и програми на образователен етап.

Ако училището вече е в списъка на иновативните, но желае да разшири обхвата на иновацията през следващата учебна година, като включи други ученици и паралелки, не следва да кандидатства пак с нов проект. Достатъчно е да опише в писмо до министъра на образованието промяната, която предстои за учебната 2019-2020 година. Тя става неразделна част от одобрения вече проект. Всяко училище кандидатства само с един, в който може да включи множество елементи и видове иновации.

Формулярът, който директорите попълват, позволява да се добавят връзки към електронни ресурси. В него те описват управлението и организацията на училището, преобладаващите методи на преподаване, учебната среда, целите на иновацията и задачите, които училището ще реши с въвеждането й. Посочва се каква е квалификацията на педагозите и напредъкът през предходната учебна година.

До 31 май 2019 г. министърът на образованието и науката ще внесе в Министерския съвет предложение за приемане на Списък на иновативните училища за предстоящата учебна година. Критериите за оценка са ясна и конкретна цел, съответствие с изискванията в държавните образователни стандарти и възможност за проследяване на въздействието от иновацията.

Към момента 22 пловдивски училища са в списъка на МОН за иновативни, които минаха през мониторинг. На майсторски клас в Пловдив през ноември зам.-министърът на образованието Деница Сачева обяви, че от новата учебна година се предвиждат финансови стимули за училищата, които въвеждат иновации. Те ще бъдат под формата на грантове, за да може учителите да въвеждат успешни практики и да експериментират. Ако иновацията е успешна, след пет години тя може...

 

Виж цялата новина тук: "УЧА в Пловдив" - иновативен образователен портал

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: