Новини


20Май2014

Васил Априлов и Христо Ботев попълват разпиляна колекция на Христо Данов

Националната инициатива „Открийте неизвестен портрет на своя патрон“, обявена от „Просвета“ в началото на годината, набира скорост, съобщи пред журналисти Георги Шарабов, заместник-главен редактор на издателството. След малко известните портрети на Васил Левски и Хаджи Димитър, намерени на тавана на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Ковачево, Пазарджишко, приятели и съмишленици на издателството откриха още два портрета от разпиляната колекция на Христо Г. Данов.
Читалище „Зора 1872“ от кв. Нова махала в Габрово предостави портрет на Васил Априлов от същата поредица изображения на революционери и просветители, отпечатани от Христо Г. Данов във Виена в първите години след Освобождението. До 1983 г. читалището и училището в кв. Нова махала се помещавали в една сграда. Те притежавали два портрета – на Васил Левски и на Васил Априлов, дарени от Донко Павлов Ковачев, потомствен занаятчия ножар и хлопкар.
Портретът на Васил Априлов бе реставриран в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и сега се размножава. „Просвета“ ще го подари на 18-те училища в страната, носещи неговото име.
Любопитна е и историята на портрета на Христо Ботев. Той бе предоставен на издателството от наследниците на Калин Калинов, роден през 1876 г. в село Гложене, Врачанско, където бил учител. Портретът на Ботев е семейна реликва, съхранена в семейството от сина му Любомир Калинов. Той е от същата поредица, отпечатана от Христо Г. Данов. В момента е в процес на реставриране.
Издателството издирва останалите портрети от разпиляната колекция. По информация от къщата музей на именития издател сред тях са изображенията на Иларион Макариополски, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Каравелов, Константин Миладинов и цветна литография на светите братя Кирил и Методий.
Националната инициатива на „Просвета“ разчита на директори на училища, учители и ученици, медии и родолюбци в цялата страна да съдействат за събирането и реставрирането на колекцията – част от българската история.

Автор: Нели Цонева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: