Новини


23Май2022

Отличник от Кюстендил с голямата награда в ученически конкурс за програмисти

Отличникът от Природо-математическата гимназия „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил, Радин Тихолов е големият победител в Националния ученически конкурс „Гимназист_Програмист“ на Издателска група „Просвета“. 


Талантливият единайсетокласник спечели оспорваното състезание в конкуренция с близо 50 гимназисти от цялата страна. Учениците имаха за задача да създадат по предварително задание компютърна образователна игра за 2. клас по математика на тема „Умножавай вярно и открий пътя към увеселителния парк“ или по български език на тема „Поправи грешките“ за 1. – 4. клас. 


Радин представи 3D игра по математика, която се открои със своята оригиналност и занимателност. Младежът демонстрира завидни компютърни познания, въображение и отлични идеи за визуалното представяне на своя продукт. Наградата за първото място е 1000 лв., едногодишен безплатен достъп до платформата е-просвета и грамота. 
„Веднага като чух за конкурса, в главата си вече имах идея за игра по математика. Представих си я като 3D. Следвах примерното описание, но вложих много идеи и от себе си, за да е по-креативно. Знаех, че съм се справил добре“, сподели победителят. Радин се занимава активно с програмиране от година-две. Има специален интерес към софтуерното инженерство и уеб технологиите, а разработките на игри са му хоби. Догодина ще кандидатства, засега смята да учи в България. 


На второ място в конкурса се класира Мартин Петков – ученик в 9. клас във великотърновската Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, а на трето – осмокласникът Николай Кънчевски от Частната профилирана гимназия „Американски колеж – Аркус“, гр. Велико Търново.


Журито присъди още една награда от 300 лв. на Мартин Цолов за неговата игра по български език за 2. клас. Той е ученик в 11. клас в СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен. 


Всички отличени разработки ще бъдат включени в образователната платформа е-просвета. 


Отличените ученици, както и всички участници в състезанието, също получават едногодишен достъп до е-просвета и грамоти. 


Победителите бяха избрани от жури в състав: проф. Тони Чехларова – Институт по математика и информатика към БАН, Асен Александров – директор на 51. СУ „Елисавета Багряна“, София, Александър Ангелов – Център за творческо обучение,
и Eмилиян Кадийски – Враца софтуер общество.

 
„Критеририите, по които оценявахме, бяха герои, декор, текст, правилен алгоритъм, анимация, сценарий, звук, лекота на управление, занимателност и цялостно въздействие“, коментира проф. Чехларова, която поздрави „Просвета“ за чудесната инициатива. „Такива конкурси са основно средство за мотивиране и за създаване на условия за разширяване на общността на програмистите“, допълни тя. 

 
„Идеята за конкурса бе да провокираме учениците от 8. – 12. клас да покажат своя талант и идеи в програмирането. Смятаме, че всички се справиха успешно, и уверено можем да кажем, че има много умни и талантливи български деца“, сподели Владимир Кръстев от Издателска група „Просвета“. 


В състезанието се включиха ученици от Софийската математическа гимназия, Националната природо-математическа гимназия, Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет – София, пловдивската математическа гимназия, училища по компютърни технологии във Варна и Бургас, гимназии в Дулово, Свищов, Копривщица, Пазарджик и много други.   

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: