Новини


3Юли2020

От учебната 2021/2022: 18 точки за три на матурата по физика, 30 по български език и литература

Зрелостниците, които са избрали да се явят на физика за втората си матура по профилиращ предмет, трябва да изкарат само 18 точки, за да минат границата за тройката. На първия държавен зрелостен изпит - по български език и литература обаче, ще трябва да покрият поне 30 точки вместо сегашните 23, ако искат да не ходят на поправка през септември.

На толкова се равнява минимумът от 30% спрямо общия брой точки, заложени в учебно-изпитните програми за матурите през 2021/2022 г. Тези предложения са публикувани за обществено обсъждане.

След две години ще бъде първият випуск, завършващ средното си образование според Закона за предучилищното и училищното образование. Според закона, ако учениците са в профилирана паралелка, то

втората матура трябва да бъде по един от профилиращите им предмети

Поради тази причина освен по сегашните предмети учениците ще имат право на избор да положат изпит по информатика, информационни технологии, музика, изобразително изкуство или предприемачество, ако те са изучавани по-задълбочено в 11-и и 12-и клас.

Скалата за оценяване обаче е различна. Освен по физика по-ниска е и летвата за матурата по музика. На нея учениците могат да съберат максимум 60 точки или отново 18 точки за тройка. За изпита по език определящо е нивото, на което учениците ще държат изпит. Ако матурата включва учебното съдържание за ниво В1 в съответствие с Общата европейска езикова рамка, то зрелостниците могат да изкарат максимум 80 точки. Това означава, че за да е успешен изпитът, трябва да имат минимум 24 точки.

Ако матурата обаче е за В2, максимумът скача на 100 точки

и трябва да имат поне 30 точки за тройка. Толкова е минимумът, който трябва да съберат на всички останали предмети – математика, информатика, информационни технологии, история и цивилизации, география и икономика, философия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, изобразително изкуство, предприемачество.

Зрелостниците ще имат право да се явят по избор и на трета матура. Тя обаче ще е по предмет от общообразователната подготовка – тези, които са изучавани до 10-и клас, и математика. На матурата по физика летвата отново е най-ниска – 60 точки или 18 точки за три. Толкова е минимумът за успешна матура по чужд език на ниво А2. За ниво В1 трябват поне...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: