Новини


6Окт2021

От началото на учебната година броят на карантинираните деца се е увеличил 4 пъти

Над 600 паралелки са в дистанционно обучение и 32 са групите в детските градини. Това съобщи просветният министър проф. Николай Денков. Той уточни, че спрямо началото на учебната година 4 пъти са се увеличили карантинираните деца и около 2 пъти карантинираните учители.

 Габрово попада в тъмночервената област и от там се налага ротационно присъствие и съответно електронно обучение, заяви министърът. „Това, което правим в Габрово, ще бъде, ако се наложи, приложено и другаде. Първи до четвърти клас и предучилищните групи остават присъствено, другите класове по една седмица ротационно се сменят в училище“, каза той.

 Министърът посочи, че в момента около 1,2 е процентът средно за страната на карантинираните ученици и учители. Но има вариации – и някои области с малко над 2%, в други области са около 0,5%. „Това отново показва, че в различните области има различно отношение към мерките и спазването им. Ние нямаме друг начин за момента да задържим децата в училище, освен да ги предпазим доколкото може от заразяване“, каза той. Още преди началото на учебната година Денков обяви, че при 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение.

 Днес посочи, че няма никаква съществена промяна на насоките. „Единствено уточнихме, че тези 10% могат да бъдат по випуски, няма нужда в цялото училище да бъдат 10%. Уточнението преди няколко дни го изпратихме като упътване, като обяснение към РУО-та и от към директорите на училищата. Ако 10% в даден випуск са карантинирани или болни, може да излезе випускът в ротационно обучение или изцяло в електронно обучение, няма нужда да бъдат 10% в цялото училище“, обясни той.

 Той посочи, че 4 училища в страната са изцяло на онлайн обучение в момент. „Малко над 600 паралелки са...

 

Виж цялата новина тук: УЧИТЕЛИ БГ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: