Новини


3Яну2020

От днес започва кандидатстването за иновативни училища

Училищата, които искат да кандидатстват за включване в мрежата на иновативните учебни заведения, трябва да заявят проекти до 31 януари. Формулярите се подават онлайн (ischools.bg) и в тях е необходимо да се опише иновацията, която директорите искат да въведат в училището си. Електронната платформа, в която директно се попълват формулярите, ще бъде отворена от 3 януари. Иновативните елементи могат да бъдат в методиката на преподаване, организацията, учебната среда, качеството на образованието, учебното съдържание или в 10% от учебните планове и програми на образователен етап.

Ако училището вече е в списъка на иновативните, но желае да разшири обхвата на иновацията през следващата учебна година, като включи други ученици и паралелки, не следва да кандидатства пак с нов проект. Достатъчно е да опише в писмо до министъра на образованието промяната, която предстои за учебната 2020-2021 година. Тя става неразделна част от одобрения вече проект. Всяко училище кандидатства само с един, в който може да включи множество елементи и видове иновации.

Формулярът, който директорите попълват, позволява да се добавят връзки към електронни ресурси. В него те описват управлението и организацията на училището, преобладаващите методи на преподаване, учебната среда, целите на иновацията и задачите, които училището ще реши с въвеждането й. Посочва се каква е квалификацията на педагозите и напредъкът през предходната учебна година.

До 31 май 2020 г. министърът на образованието и науката ще внесе в Министерския съвет предложение за приемане на Списък на иновативните училища за предстоящата учебна година. Критериите за оценка са ясна и конкретна цел, съответствие с изискванията в държавните образователни стандарти и възможност за проследяване на въздействието от иновацията.

Повече от 30 пловдивски училища са в списъка на МОН за иновативни и минаха през мониторинг. На конференция през ноември в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че през настоящата календарна година ще бъдат заделени 20 милиона лева за иновации. Средствата не са за закупуване на обзавеждане, а за модернизиране на...

 

Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: