Новини


29Авг2017

От 1 септември тръгват по домовете на отпаднали от училище деца, за да ги върнат

От 1 септември екипи от експерти от различни институции започват обиколки по домовете на деца, които са отпаднали или са в риск от отпадане от образователната система. В екипите по приобщаване ще има експерти от самите училища, представители на МОН, полицаи, социални работници и медиатори. Решението е взето от МС в началото на месец юли за съвместна координирана на институциите по отношение на приобщаването на децата обратно в образователната система, каза пред БНР заместник-министърът по образованието Деница Сачева.

"През последните два месеца се работи много активно – бяха създадени 1103 екипа в цялата страна, във всяка една българска община има такива екипи. От 1 септември в тях ще работят съвместно повече от 11 600 души. Започна и разработването на информационен продукт, който беше тестван миналата седмица и ще бъде представен пред медиите в края на тази седмица, най-късно в началото на следващата, за да може да има активен обмен на данни и информации между различните институции и да имаме ясна картина колко са децата, които са отпаднали от училище, какви са причините и какви мерки предприемат институциите, за да се върнат децата в клас. Първите отчети на екипите можем да очакваме в края на месец октомври, но благодарение на информационната система ще можем да имаме информация в реално време", заяви Сачева.

Мерките, които са предприети и които се разчита да върнат децата са в училище, са комплексни:

"От една страна, има социални услуги, към които децата могат да бъдат насочвани, помощи в натура за бедните семейства, пренасочване от парични помощи към родителите към такси за детска градина, когато това е необходимо. Освен стимулите, ще има и санкции С колегите от Министерството на труда и социалната политика вече сме разработили промени в Правилника по Закона за социално подпомагане и Правилника за Закона за семейни помощи за деца, където сме обвързали много по-сериозно получаването на тези помощи с посещението на училище".

Деница Сачева коментира и продължаващото напрежение ...

 

Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: