Новини


16Сеп2014

ОСОБЕНОСТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЛЕКТРОНЕН УЧЕБНИК

И тази учебна година започва без утвърден нов Закон за народната просвета. Действащият към момента e от 1999 г., когато информационните технологии тепърва навлизаха в образованието. Ето защо в закона дори не се споменава за електронни учебници. Но те отдавна съществуват и се развиват по света. Първите български варианти се появиха преди 4 години, а от една година се продават свободно. Въпреки че ги няма в законодателството, те постепенно си проправят път и заявяват своето място в образователната ни система. Хиляди учители вече ги използват в часовете си, хиляди ученици работят с тях вкъщи самостоятелно или с помощта на родител.

От тази година издателство „Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Онези, които за първи път чуват за тях, е важно да знаят, че е-учебниците използват като основа печатните издания, одобрени от Министерството на образованието и науката. Подобренията в тях се състоят в интерактивните ресурси (задачи, упражнения, илюстрации, тестове за проверка на знания, музика, видеофилми, линкове и др.), с които са обогатени уроците.

Електронните учебници на „Просвета” се купуват на абонаментен принцип за период от 15 месеца - достатъчно време, за да бъдат използвани през цялата учебна година, а и след края ѝ - за преговор или упражнения. Абонаментът за всеки учебник струва 4,80 лв. с ДДС и се плаща с банкова карта или есемес от мобилен телефон. Е-учебниците могат да се използват онлайн на платформа – уебсайт, или офлайн чрез приложение, инсталирано на компютъра, след като предварително бъдат свалени и синхронизирани. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил усъвършенстван, корекциите ще се отразят в него автоматично.

 

Ползи за ученика

 

Електронните учебници на „Просвета“ са създадени преди всичко, за да помагат на учениците. Игровата форма на упражненията в час е много ефективна за трайното усвояване на материала. Затова е-учебниците са особено полезни за деца в начален етап на образование, когато те се разсейват лесно. Подходящи са и...

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: