Новини


30Ное2022

Омбудсманът предлага втори шанс за зрелостници, недоволни от оценката на матурата

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Повод за промените са жалби на родители и ученици, които протестират срещу това, че зрелостниците имат право само на един единствен шанс да се явят на матура, оценката, от която обаче предопределя животът им занапред.

Промените предвиждат да се даде възможност на 12-класници, получили незадоволителна оценка на държавния зрелостен изпит, да имат възможността еднократно и в рамките на една година след полагането на първата матура, да се явят на следваща – насрочена в същото училище.

“Това, че учениците, които не са се представили достатъчно добре според тях на ДЗИ, нямат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голяма значение за тяхното бъдеще”, пише в мотивите си омбудсманът.

Според нея липсата на такава възможност води до негативни последици при кандидатстването на зрелостниците в избрано висше училище. Омбудсманът предлага за нова оценка, ако тя е по-благоприятна, да се издава удостоверение, което да се предоставя при кандидатстване в...

 

Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: