Новини


28Яну2020

Оформят учениците след ваканцията

Децата от 7 области се връщат в клас с началото на втория срок

Учениците, които са в грипна ваканция до края на първия учебен срок и все още не са получили своите оценки, могат да бъдат оформени в началото на втория. Това ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев по време на посещението му в Симеоновград. 

„Учебният материал ще бъде преподаден, а оценките за първия срок ще бъдат оформени навреме.

Има технологично време и възможности

това не ни е първата грипна ваканция. Ако е необходимо, при извънредна ситуация оценките могат да се оформят и в първите няколко дни от втория срок“, заяви той. Обявяването на грипна ваканция пък необходимо, за да не нарасне броят на болните хлапета. „За нас беше важно да действаме превантивно и да запазим здравето на учениците, а пропуските в учебния процес ще бъдат компенсирани“, обясни Вълчев.

В края на миналата седмица стана ясно, че учениците от София-град ще имат над 10 дни грипна ваканция, ако се добави и уикендът. Последният учебен ден за срока във всички 273 столични школа беше в петък, а класните стаи ще се напълнят чак на 6 февруари, когато започва вторият срок. Заради високата заболеваемост вчера бе преустановен и учебният процес във всички училища в област Благоевград и област Ямбол. От днес до 4-ти февруари пък са разпуснати и всички училищата в София-област, област Пловдив, Пазарджик и Перник. Така в общо 7 области учениците ще се върнат в класните стаи с началото на втория срок. От МОН допълниха, че това няма да попречи на провеждането олимпиадите.

Заради висока заболеваемост почивни дни има и за хлапетата в областите Кърджали и Габрово. В Кърджали ще се върнат в класните стаи на 3 февруари, а в Габрово на 31 януари. В Монтана пък грипната ваканция беше удължена с още три дни - до 29 януари. До края на тази седмица в почивка са и учениците от Бургаска и Хасковска област.

Красимир Вълчев коментира и напрежението около изпитите в 4- и клас. „

Диктовката при външното оценяване след 4-ти клас ще бъде дигитализирана

Ще има един диктор на запис, който ще...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Божидар Събев

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: