Новини


6Ное2017

Обучението по турски, арменски, ромски и иврит като майчин език вече ще може да започва от втори или по-горен клас

"В няколко области турският език като майчин е по-често избиран от други. Това са Кърджали, Шумен, Разград, Бургас, като количествените стойности не са равномерни. Арменският език се изучава предимно в Пловдив, а иврит – основно в София", обясниха от образователното министерство пред "Дневник".

Броят на проявилите желание да изучават майчини езици през учебната 2017/2018 година обаче е по-малък, показват данните от системата. За турски език са се записали 5385 ученици, за арменски – 118 ученици, за иврит – 184 ученици. За изучаването на ромски език отново няма желаещи, както и нямало учебник за тази цел. Сега се предлага изписването на буквите да бъде според нормите, кодифицирани през 1998 г. в "Кодификация на ромски език" на Христо Кючуков и Ярон Матрас.

Какво ще се учи по новите програми

Учебното съдържание в новите програми по майчин език обхваща глобални теми и може да помогне за увеличаване на общата култура на учениците, коментират от образователното министерство. Плюсовете на новите програми са още междупредметни връзки, свободата за учителите при прилагането им, както и яснотата за целите и очакваните резултати.

Новите програми по турски език, за изучаването на който има най-много желаещи, предвиждат придобиване на способност за писане и четене, създаване на кратък и по-дълъг текст, както и познаване на приказки, легенди и басни...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Автор: Здравка Андонова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: