Новини


26Сеп2018

Образователното издание по история „Моята България“ с безплатна електронна версия

„Моята България“ – първото образователно издание за млади читатели, което хронологично обхваща цялата история на България, вече е достъпно за безплатно четене и сваляне в електронен вариант от България и чужбина. То може да бъде използвано свободно от ученици, учители и любознателни читатели на адрес www.moyata.bg. Това стана ясно днес на пресконференция в Пресклуба на БТА в София.

„През годините видяхме, че липсва учебник, който безпристрастно и достатъчно толерантно и интелигентно да представя българската история такава, каквато е, и да играе ролята, от едната страна, на обединител на нацията, а от друга страна, да съдържа тази истина, за да могат нашите млади хора да растат, вярващи в себе си.“ С тези думи д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, накратко представи замисъла на учебното издание „Моята България“.

 „Моята България“ е съвместен проект на Фондация „Българска памет“ и издателска група „Просвета“. Автори на книгата са проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Пламен Митев, проф. Лизбет Любенова и доц. д-р Веселина Вачкова.

„Не гледаме на тази книжка като на някакъв пазарен продукт. Напротив, гледаме тя да стигне до колкото може повече хора, до повече деца. Обикновено на тази възраст тя стига чрез родителите, бабите и дядовците и чрез учителите – заяви Никола Кицевски, директор в издателска група „Просвета“. – Направихме сайт, на който абсолютно безплатно не просто може да се достъпи и да се чете изданието, а и да се свали. При това абсолютно законно – с всички права. Мислим, че това е една голяма стъпка към отваряне на знанието за всички, които се интересуват от историята на България, които са искали да научат нещо ново, да си припомнят, да запомнят.“

Книгата е предназначена за младите българи, които искат да научат повече за историята на България. Съдържа 51 теми, обхващащи историята на страната ни от Праисторията до Съвременността. Те са изложени кратко, но изчерпателно, с богат илюстративен и снимков материал. Това прави изданието подходящо както за училищно (от 5. до 12. клас), така и за самостоятелно ползване.

„Стигнахме до идеята за едно подобно помагало, което надхвърля рамките на предмета човекът и обществото и на практика е предназначено за една по-широка палитра от учители, ученици, родители – добави проф. Пламен Павлов, преподавател в катедра „Стара и средновековна история“ във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и един от авторите на изданието. – Сами ще се убедите, че се получи един хармоничен разказ на цялата българска история, освободен от крайности и пристрастия. Максимално е олекотен от тежка фактология и е много добре илюстриран. Тук можем да благодарим на издателство „Просвета“, което възприе идеята да се издаде подобно образователно издание и то да се ползва в най-широк спектър. То, според мен, е и много подходящо за българските училища в чужбина, тъй като там има хроничен дефицит на подобни издания, които да са максимално разчупени, за да могат да се ползват в различни възрасти и класове.“

В изданието наред с основните моменти от българската история са включени и по-малко известни факти, събития и личности, които да провокират интереса и любознателността на читателя.

„От образователна гледна точка това издание е изключително важно, защото на практика в училище цялата история на България не се изучава в един клас и наведнъж – обясни Кицевски. – Тоест, децата и подрастващите трудно биха свързали всички събития, които се изучават в продължение на 3–4 години. Докато тук всичко е разказано от начало до край – историята от времето, когато започваме да говорим за българи в България, до ден днешен.“

Проф. Пламен Митев добави, че изданието може да се използва от учители и родители и за преговор в началото на учебната година, както и за преход между класовете. Авторите са подбрали разнообразни източници, които разкриват кои са нашите предци, как са живели, кои са личностите, станали пример за подражание, защо имаме основание днес да се гордеем, че сме българи.

Проф. Лизбет Любенова, дългогодишен научен сътрудник в Института по история към Българската академия на науките и съавтор на изданието, сподели, че екипът е работил колективно.

„Това е нещо, което много рядко се случва. Всеки от нас написа своята част, но след това всеки един вземаше отношение, даваше съвети, коригираха се нещата, за да може да се получи връзка между отделните панели – сподели тя. – Радваме се, че този продукт ще бъде достъпен. Това е един удачен пример, когато бизнесът и науката си подават ръка.“

В момента се работи върху това учебното издание да бъде одобрено от специализираната комисия към МОН като неразделна част от образователната програма.

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: