Новини


15Сеп2015

Новото поколение е-учебници идва на 23 септември

Електронният учебник вече не е нещо ново. Той се развива скорострелно по света. Първите български варианти се появиха преди пет-шест години, а от две години се продават свободно. Въпреки че все още чакат новия образователен закон, те постепенно си проправят път в образователната ни система. Хиляди учители вече ги използват в часовете си, хиляди ученици работят с тях вкъщи самостоятелно или с помощта на родител.

„Просвета“ първа създаде е-учебници в България. За тази учебна година издателството пуска на пазара електронни учебници от ново поколение. През лятото бе обновена изцяло платформата, на която работят е-учебниците, а тяхното съдържание бе обогатено и разнообразено значително.

Онези, които за пръв път чуват за електронния учебник, трябва да знаят, че той е дигиталeн вариант на печатния, но с добавени мултимедийни материали - задачи, упражнения, илюстрации, тестове за проверка на знания, музика, видеофилми, игри, триизмерни анимации и др. Той стриктно следва съдържанието на печатните, което е одобрено от МОН и покрива напълно програмата за съответния клас и предмет. Но оттук нататък разликата е значителна. Е-учебниците не са просто компютърно копие. Те са ново поколение инструменти, които помагат да се промени стереотипът за образованието от „Ученето е досадно” (макар и необходимо, полезно и почти неизбежно) към „Ученето е забавно” (с всички произтичащи положителни резултати). Е-учебниците са интерактивни, занимателни, лесни и удобни за работа.

Това е така, защото електронният учебник не само може да се чете, но самият той говори (задължително за чуждите езици, за да се научи правилното произношение), свири и пее (по музика), прави експерименти (по физика и химия) или разказва (по история, география, биология) чрез добавените в него видеофилмчета.

Едно от най-атрактивните нововъведения в е-учебниците на „Просвета” са триизмерните анимации. С тяхна помощ децата имат възможност да пътуват в космоса, да научат за стари и съвременни музикални инструменти или машини, да видят като в 3D-кино как функционира човешкото тяло или да проникнат в атомите на химичните вещества. Могат да се разхождат из древни градове, да видят наживо ежедневието на изчезнали цивилизации, да влязат в Акропола и Колизеума, в човешкото ухо и в структурата на красиво цвете. Стотиците триизмерни модели са прекрасно анимирани, подходящо озвучени и са придружени от информационен текст или аудиоразказ. Потребителят може да върти обектите във всички посоки и да ги разглежда отвътре чрез напречни разрези. Надписите са на няколко езика, което разширява познанията на учениците в езиковите гимназии.

Друга новост в учебниците на „Просвета“ е, че всеки участък от страницата може да бъде увеличен на екрана с един клик на мишката. По този начин в час учителят може да насочи вниманието на учениците към конкретен въпрос или упражнение. При бързите тестове за проверка на знанията с още един клик на мишката се появяват и верните отговори на въпросите. В учебниците за най-малките издателството е въвело и забавни ребуси и игри.

Как се купуват

„Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с банкова карта или есемес от мобилен телефон. Покупката става много лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е само да се регистрирате. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

Ползи за учителя

Когато учителят влиза в час, той иска да бъде уверен и спокоен, че урокът ще мине отлично, че ще задържи вниманието на децата и че те бързо и трайно ще усвоят материала. Това обаче изисква подготовка, усилия и време, с което обикновено той не разполага. За да му ги спестят и да го облекчат, редакторите от „Просвета“ са включили в е-учебниците допълнителни аудио- и видеоматериали с висока образователна стойност. Новата платформа дава също възможност на учителя да прави свои електронни ресурси, да ги прикачва към учебника или да ги споделя с други потребители. Както и досега, всички учители, които работят по учебници на „Просвета“, ще получат електронните версии безплатно.

Ползи за ученика

Игровата форма на упражненията е много ефективна за трайното усвояване на материала. Затова е-учебниците са особено полезни за деца в начален етап на образование, когато те се разсейват лесно. Подходящи са и за изучаване на чужди езици, тъй като ученикът слуша говор от носител на езика. По този начин той научава възможно най-точното произношение и правилната интонация. Упражненията по граматика са интерактивни и системата веднага отбелязва грешките със звук или цвят. Сред многото преимущества на е-учебниците е и това, че те не тежат и не заемат пространство.

Освен в клас децата могат да учат и да се забавляват самостоятелно вкъщи. Ученикът може многократно да повтори дадена задача, веднага да разбере дали решението е вярно и ако се налага, да коригира отговора си. По този начин сам оценява своите знания.

Ползи за родителя

Родителят също може да се включи в обучението на детето си в домашни условия. Дори и той самият да не знае решението на някоя задача или да не е учил съответния език, с помощта на е-учебника ще стигне до верния отговор. Всеки амбициозен родител се стреми да откъсне детето си от компютъра. Това е предварително загубена битка, защото компютърът, таблетът и смартфонът са любими играчки. Но е-учебниците по естествен начин приучват детето да използва интерактивните им възможности за учебни цели.

Електронните учебници от ново поколение на „Просвета“ са обогатени с ресурси, които могат да се използват както на настолен компютър, така и на лаптоп, таблет и смартфон. Знаем колко е трудно да отлепим днешните деца от монитора. Е, електронните учебници са средството да ги залепим за уроците.

За да вземете новите електронни учебници на „Просвета“, посетете онлайн книжарницата www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: