Новини


22Дек2016

Новостите при кандидатстването след 7-ми клас

В "По света и у нас" продължаваме да ви запознаваме с новостите при кандидатстване след 7 клас, според новия Закон за училищното образование. Темата вълнува мнозина, като предишния ни репортаж имаше над 106 000 гледания в сайта ни. Само в София тази учебна година ще завършат 9 700 седмокласници и според новия закон всички те трябва да влязат в средно училище. Затова ще има и повече паралелки. Как ще се кандидатства в гимназиите към просветното министерство - ще разберем от Елиана Димитрова.

Както " По света и у нас " вече съобщи, балообразуването при сегашните седмокласници ще е различно от досега. Най-високият бал е 500 точки като 400 от тях ще идват от удвоените или утроените точки от тестовете по български и математика. Например, ако гимназията е с математическа насоченост и ученикът има пълните 100 точки по математика, те може да се утроят и да станат 300. Към тях може да се прибавят и 100 точки от българския език и така максимумът е 400 точки. Към тях се прибавят по 50 точки от два балообразуващи предмета от свидетелството за седми клас, ако ученикът има и по двата шестици.

- Как се преобразуват оценките в точки? Шестицата е 50 точки, петицата - 39 точки, четворката - 26 точки и тройката - 15 точки. Тъй като всички седмокласници трябва да влязат в гимназии тази година, тези, които не отидат на изпит, ще участват в класирането с балообразуващите оценки.

-Тук най-високият бал е 100, а най-ниският - 30 точки, ако ученикът има две тройки по двата балообразуващи предмета. Ако обаче има двойка по някой от предметите, детето не може да участва в класирането.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: "То не е завършило успешно 7 клас, затова пак казвам основното най-важно изискване е да има успешно завършен 7-ми клас".

- И двете групи ученици - и тези, които са положили тестовете, и тези които кандидатстват само с балообразуващите оценки, подават документи по едно и също време - от 16 до 22 юни. Все още се обсъжда дали това ще става и по електронен път. Нито едно дете не трябва да остане извън гимназиите затова е необходима задълбочена разяснителна дейност от директорите на училища.

- Приемащите училища трябва да решат до 15 януари кои ще са техните балообразуващи оценки. Държавният план-прием ще бъде оповестен през февруари. Тогава родителите могат да видят какви оценки от Свидетелството за 7-ми клас ще изискват желаните от тях училища и евентуално детето да се бори за по-висока оценка.

- Тази година ще завършат 9 701 седмокласници в столицата, което е 250 деца повече от миналата година. За да влязат всички, ще има и повече паралелки в столицата- към 420 срещу 305 миналата година. И все пак колко желания да посочват родители и ученици предвид, че всеки ученик тази година трябва да влезе някъде? Преди всичко трябва да се прецени какъв е полученият бал на ученика.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: "Аз в никакъв случай не бих препоръчала желанията да бъдат прекалено много, нека не забравяме, че това трябва да бъде обмислен и информиран избор, но в никакъв случай повече от 100".

- И още нещо ново - в столицата Националната природо-математическа гимназия,Технологичното училище към Техническия университет, 134-то училище и Националното средно училище "София" вече няма да имат свой допълнителен изпит и в тях ще се влиза с оценките от тестовете.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: "За тях разпоредбите са така, както за всички останали с пълна равнопоставеност"...

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Автор: Елиана Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: