Новини


12Апр2016

Нови програми – стари учебници. Ще се справят ли учителите?

Неволята научи образователното министерство на важен урок – „Учебникът вече няма да е центърът на учебния процес, а това ще е учителят”, обяви министър Меглена Кунева.

Неволята в случая е нормативната невъзможност в срок до 15 септември да се създадат и да преминат всички процедури по одобрение новите учебници за 1. и 5. Клас. А урокът е отпреди 135 години, когато д-р Константин Иречек, тогава главен секретар на българското Министерство на просвещението, пише: „Един добър учител може и с един слаб учебник да преподава с голям успех, също и един слаб учител с един добър учебник може при ревностно изпълнение на своите длъжности според инструкции да принесе една не съвсем незначителна полза, но един слаб учител с една лоша книга или съвсем без книга не ще да принесе (друго – бел. ред.) освен вреда”.

Следвайки този урок, Министерството на образованието и науката (МОН) обещава да направи всичко възможно, за да се избегнат сериозни сътресения в образователния процес. „Новата учебна година ще започне със старите учебници и допълнителни материали, всички учители ще минат през специално обучение, заделени са средства и хора, които ще правят обученията, МОН ще работи цяло лято по тази задача – заявява министър Кунева. – Експерти от МОН ще тръгнат на обиколки из цялата страна за провеждане на обучения. Планираме също обучения на експертите от регионалните инспекторати по образованието за прилагане на новия образователен пакет - стандарти и учебни програми. До края на юни ще има обучения на учителите в 1. и в 5. клас. Разработваме и ще отпечатаме насоки за прилагане на новия образователен пакет.” Тя е категорична, че учителите ще се справят с необходимата подкрепа на министерството.

„С влизането на новия Закон за училищното и предучилищното образование към 10 август издателите ще са готови с предлагане за оценяване от цялата учителска гилдия на учебниците. Тези учебници, за да бъдат равнопоставени един спрямо друг, това може да стане само когато учителите са на работа. През август те не са на работа. Именно поради тази причина септември и октомври са месеците, в които ще стане реалното оценяване на пригодност на тези учебници. Това, че тогава е учебната година, не е никакъв проблем“, пояснява заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Според министерството трудности ще има само с два учебника – букварът за 1. клас и историята за 5. клас. За всички останали предмети ще се ползват и сега действащите учебници. „Направихме фокус групи с учители и ученици, както и експертни анализи, разговаряхме със стотици учители. Изводът от тези срещи е да направим приложения към учебниците, съобразени с материала от новите програми. В новата учебна програма по български език за 1. клас е променен редът на изучаване на буквите, но буквите в крайна сметка са едни и същи. Гарантирам, че децата ще могат да четат и пишат в края на първи клас”, посочва Кунева.

В програмата по математика за 1. клас към числата от 1 до 20 са добавени и десетиците до 100 (30, 40, 50... 100) и чертане на геометрични фигури в квадратна мрежа. Те са в края на учебната година и за тях лесно може да се осигурят допълнителни материали. В предмета околен свят (досега роден край) промените са незначителни. В технологии и предприемачество се появяват нови понятия като цена, стока, услуга и личен бюджет, а децата трябва да различават професии, да разбират нуждата от финансови средства за изработване и купуване на изделия и да знаят значението на спестяването и даряването. По тези теми също може да се осигурят допълнителни учебни материали.

Що се отнася до предмета история и цивилизации в 5. клас, учебната програма е изцяло нова – включва история на Стария свят, която досега се изучаваше в 7. клас. Според Кунева издателите уверяват, че този учебник ще е готов до ноември т.г. В география и икономика за 5. клас нови са уроците за Африка и Антарктида. Но те са в края на учебната година и с осигуряване на допълнителни приложения проблемът може да бъде решен. Същото важи и за останалите предмети, където промените в учебните програми не са големи. По технологии и предприемачество вече ще се изучава какво е икономика, производство, производител, потребител и търговия, децата трябва да различават видовете доходи и разходи на семейството и да знаят какво е семеен бюджет.

Освен допълнителните образователни материали, които ще бъдат изготвени за учителите, за да запълнят празнината между новите и старите програми, на 15 септември те ще получат и един неоценим помощник – електронни версии на новите учебници.

За първия учебен ден издателство „Просвета” ще е готово с новите електронни учебници, а на лице ще са и всички действащи е-учебници от 1. до 7. клас. При това – от най-новото 3D поколение, наречено така заради изключително атрактивните за учениците 3D анимации, видеофилми, интерактивни упражнения и тестове, образователни игри и галерии от снимки. Например 3D анимациите на праисторическа пещера, на египетските пирамиди, на седемте чудеса на света, Акропола, Колизеума, Циркус максимус и много други, които досега правеха историята за 7. клас „видима“, разбираема, лесна и интересна, ще влязат в новите учебници на издателството за 5. клас. Пълни с такива ресурси ще са и всички останали учебници.

Ще се справят ли учителите? Част от отговора се съдържа в казаното от проф. Иречек преди 135 години. Другата част – в качеството на допълнителните материали, които ще получат и в новите технологии.

 

Всички издания на „Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: