Новини


14Яну2022

Нови инструкции за НВО в 4 клас при копиране на аудофайла с диктовката

Размножаването на тестовете да става в зала с видеонаблюдение – това е записано в Правилата за информационна сигурност за провеждане на т.нар. малки матури

 

Преди копирането на аудиофайла с диктовката върху електронен носител, членовете на комисията за организация и провеждане на НВО трябва да се уверили, че на същия няма други записи. Това се казва в публикуваните от МОН Правила за информационна сигурност за провеждате на националното външно оценяване в 4 клас. Другото изискване е размножаването на тестовете да се извършва в зала с видеонаблюдение, но без да се вижда съдържанието на изпитния вариант. На процеса по разкодиране може да присъства и представител родителите, за да се увери в прозрачността на процедурата.

Припомняме, че миналата година след проверка на всички 57 307 писмени работи от националното външно оценяване по български език и литература в 4 клас бяха открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в  изпитния аудиофайл. Оказа се, че в пет училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от МОН аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове. Директори на училища и квестори понесоха дисциплинарна отговорност за подменените диктовки.

В тазгодишните правила е посочено, че в случай на проблем с отварянето на изпитния материал, незабавно трябва да се уведоми МОН. Паролите се оповестяват половин час преди началото.

Регламентът за националното външно оценяване в 4 клас се доближава до начина, по който се провеждат изпитите в 7 и 12 клас. От две години насам текстът за диктовката не се чете от учител в класната стая, а е на аудиофайл. Другата промяна, която влезе в сила от 2020 г., е че децата пренасят отговорите си от бланката с въпросите в лист за отговори. Индивидуалната бланка ще съдържа баркод на всяка страница, както и маркирано място за вписване на трите имена и входящ номер на ученика. Тя ще бъде отпечатана в брой, отговарящ на броя на учениците, плюс 5 % резерв за всяко училище. След внасянето в залата на изпитния материал всеки ученик получава от квестора теста, а за изпита по математика – и лист за чернова, и се запознава с начина на работа.

Четвъртокласниците ще бъдат допускани и разпределяни в стаите по списък при спазване на дистанция от 1,5 метра. Това е изискването на МОН с цел спазване на противоепидемичните мерки. Медицински специалисти ще мерят температурата на влизане в изпитните зали, където децата ще са с маски. Предвижда се и дезинфекция на ръцете преди началото на изпита в 10 часа.

НВО по български език е на 26 май, а на следващия ден е НВО по математика. Времето за работа е 60 минути. Всички ученици ще трябва да носят химикалка, пишеща с черен цвят. По математика са разрешени молив, гума, триъгълник, линия и пергел, но не е допустима размяна на пособия и вещи между децата.

От изпитната зала може да се излиза след изтичане на 30 минути от началото на изпита и по всяко време след това, в случай че ученикът е приключил и е предал надлежно писмената си...

 

Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: