Новини


5Авг2021

Нов учебник по предмета „Гражданско образование” и за XII клас

В програмата за XII клас учениците също ще имат часове по „Гражданско образование”, а за целта вече има нов учебник по тази дисциплина на издателство „Просвета”. Проф. Христо Тодоров е ръководител на авторския колектив, създал учебното съдържание и преподавател в Нов български университет.

„Когато се въведе, в началото на миналата учебна година, предметът „Гражданско образование” бяха създадени 5 учебника от различни издателства. Те са по една и съща одобрена от Министерство на образованието програма, но са доста различни.

Картината сега е сходна, също има няколко учебника от няколко авторски колектива. И отново има определени специфики, независимо от общото в програмата”, казва проф. Христо Тодоров - преподавател в Нов български университет.

В учебната програма е предвидено да има два учебника за двете последни години, когато се изучава предметът. Така са разпределени и темите, които в XII клас са с надграждане и усложняване от предишната година.

„Първият раздел от учебника (за XII кл.) „Гражданите, властта и държавата” са буквално продължение и задълбочаване на няколко теми, които са от XI клас.

Вторият раздел обаче е нов - „Гражданите и икономиката”, и тук става интересно, защото за първи път в българското училище българските ученици се срещат с икономическа теория (...) как се извършва стопанска дейност, какъв е нейният смисъл, кои са основните понятия, с които описваме и осмисляме стопанския живот и т.н.

Третият раздел е „България и глобализацията” - нещо, което е съвършено актуално, включително до Covid-пандемията”, коментира проф. Тодоров.
Още за съдържанието на учебника - чуйте в...

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Гергана Пейкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: