Новини


17Яну2022

Николай Денков: Амбицията ни е учебният срок да завърши присъствено

Децата да завършат учебния срок присъствено в училище - такава амбиция си е поставило Министерството на образованието, заяви министър Николай Денков в "Денят започва с Георги Любенов".

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

"Ако локално имаме проблем някъде, паралелка, училище - ние затваряме локално, а не затваряме цялата страна, както се правеше преди една година. Тогава си спомням дискусии с директори на училище, които казват: "При нас никога не е имало и един болен ученик, но ни затваряха и децата стояха вкъщи" - това се опитваме да избегнем, т.е. да се затваря тогава, когато наистина има проблем", заяви министърът на образованието.

През последните седмици има три пъти увеличение на карантинираните в училище, общият им дял им обаче, остава нисък - около 2% до 3% от паралелките са под карантина, така че броят на болните деца изобщо не е толкова висок, колкото изглежда отстрани, каза Денков.

Почти 50% от учителите са ваксинирани, а около 15% от учениците в гимназиите са ваксинирани или преболедували.

В ефира на "Денят започва с Георги Любенов" министър Денков увери, че докато зависи от него, ваксинацията за учители и ученици ще остане доброволна.

"Задачата ни е максимално добре да организираме учебния процес като се грижим за здравето на учениците и учителите, да не позволяваме да се разболяват учителите, по начин, който не можем да овладеем след това. Няма как да има присъствен процес ако има много болни учители", заяви Денков. "Затова масовото тестване остава един от малкото инструменти, с които разполагаме".

Тестове за учениците са осигурени до края на януари. Ефективността им не е толкова добра, колкото на лабораторните тестове, но и не това е целта, поясни той. По думите му не толкова е важно да бъде засечен всеки болен, а да се предотврати възникването на огнища.

"Ако някъде се появи клъстър, тогава ученикът ще бъде хванат от тези тестове. Те успяват да предпазят от взрив в класа и в училище, от който всички да се заразят", каза Денков.

В новата поръчка на министерството на здравеопазването е заложено да се закупят тестове с по-висока чувствителност, така че те ще бъдат още по-точни. Денков се надява, че когато се осигурят достатъчно тестове, ще се върне практиката учениците да се тестват по два пъти в седмицата, вместо по веднъж, както е сега.

"Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта", заяви Николай Денков.

Новото, според него, е че трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените.

Той коментира, че ако не беше предприет нов подход за справяне с пандемията, основан на възможностите за интензивно лечение, а не на броя на случаите, София трябваше вече да бъде затворена. При положение, че все още има легла и възможност за лечение на пациентите сега, няма защо да затваряме града, каза Денков.

Той отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

Учебният срок и учебната година ще завършат, както е заложено и няма да има...

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Автор: Вера Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: