Новини


20Дек2018

Намаляват езиковите паралелки, увеличават математическите

Намаляване на езиковите паралелки и увеличаване на приема в паралелките с математически и природоматематически профили. Тази идея е била представена от просветното министерство по време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. Тя ще бъде включена в нов механизъм за прием в гимназиите, който се подготвя за следващата учебна година, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Създаването на повече паралелки по математика, природни науки, софтуерни науки и намаляването на чисто езиковите ще става постепенно. „Това не означава затваряне на езикови паралелки

а по-скоро там, където има голямо количество на чисти езикови паралелки, те да бъдат разумно премерени с някакъв друг профил“, разясни идеята Стаматов. По този начин учениците ще имат по-добра възможност да влязат във висше учебно заведение и да приложат усвоените в гимназията знания.

Стаматов подчерта, че основната цел е да се правят умерени крачки, за да няма напрежение. „Тези промени трябва да са добре премерени. В днешно време всеки иска да учи език, но той сам по себе си не дава професия. Затова е добре да бъде съчетано с някакъв друг тип допълнителна подготовка“, коментира той.

По време на отрасловия съвет е обсъдено и професионалното образование спрямо спецификата на общината. Стаматов обясни, че трябва да се обърне внимание на това, което е важно за дадена община, и...

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: