Новини


15Сеп2014

Най-опасните пътища до училище

През септември милиони деца по света тръгват на училище. Но за някои пътят до знанията е осеян с опасности, каквито не можем дори да си представим или сме виждали само в холивудски екшъни за командоси. Трудните и опасни пътища са една от причините много деца да отказват да ходят на училище. Онези, които продължават, са истински герои. Те преодоляват планини по кози пътеки, пълзят по скали, плуват през буйни реки, минават по висящи мостове или се спускат по метални въжета. Можем само да се възхищаваме на смелостта на им и на жаждата им за просвета.

България също има свои малки ученолюбиви герои. Миналата есен медиите разказаха за осем деветокласници от село Чолакова, община Велинград, които бяха принудени да ходят пеша 17 километра, за да учат в Професионалната гимназия по електроника и енергетика в Банско. Всяка неделя те изминаваха пеш около 17 км до най-близката гара в село Аврамово, за да хванат влака за известния ски-курорт. Пътят между двете села е безлюден и опасен. През седмицата децата преспиваха в пансион, а в петък след последния учебен час, поемаха обратно за Чолакова.

Днес, в първия учебен ден у нас, ви показваме само два от най-опасните маршрути до училище по света: деца се спускат по 800-метрово метално въже, опънато на височина 400 метра над река Рио Негро в Колумбия, а техни връстници от Китай пълзят по отвесни скали, за да стигнат до своето училище-пансион в град Пили, разположен на 200 километра от селото им.

Следете нашата фейсбук страница www.facebook.com/PROSVETA.BG, на която всеки ден ще показваме снимки от най-опасните или необичайни маршрути.

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: