Новини


5Ное2014

Най-добрият учител се учи цял живот

Замисляли ли сте се на кои хора вярваме най-много извън тесния ни семеен кръг? Чие мнение най-силно може да повлияе на начина ни на мислене? Точно така – това са учителите. Те се появяват в живота ни в ранна детска възраст и присъстват във всеки етап от нашето развитие. За 6 – 8 часа на ден 5 дни в седмицата учителят е един от най-влиятелните хора в живота на учениците си. След родителите децата научават най-много неща от класния ръководител в началното училище. След това преподавателите в основното и средното училище ги превеждат през много важен преход: юношеството. Докато децата съзряват, учителите отговарят на техните въпроси, слушат техните проблеми и ги подготвят за живота след това. В този смисъл учителят не само гледа как неговите ученици растат, той им помага да израснат. Но образованието не приключва със завършването на училище. То продължава и в университета, а и много след това.

Ако ние черпим мъдрост, знание и опит от учителите, от кого се учат те? Отговорът е много прост – едни от други. Истината е, че най-добрите учители са тези, които не спират да се учат през целия си живот. Те използват научните трудове на свои колеги, а по-амбициозните дори пътуват стотици километри, за да посетят лекция или семинар, който ги вълнува, и да почерпят опит от специалист в тяхната област.

Един лесен и достъпен начин за обмяна на знания и опит са нашумeлите на запад уеб-базирани семинари (уебинари). Това са видео лекции в реално време, които се провеждат с помощта на специален софтуер. Те са най-бързият и удобен начин за споделяне на новите технологии.

В България от пролетта на тази година уебинари за учители организира издателство „Просвета“. Предимството на тази форма на обмяна на опит е, че пести време и усилия на участниците, които гледат и слушат от комфорта на собствения си дом, офис, хотелска стая и т.н. Уебинарите на „Просвета“ се провеждат от водещи автори, редактори, учители и професори в съответната област. На Запад трябва да платите такса за участие или абонамент за достъп до заснет уебинар, но у нас и двете са напълно безплатни. Зрителите не плащат вход, а заснетите лекции се качват в YouTube-канала на „Просвета“, където всеки може да ги гледа неограничен брой пъти.

Тази форма на дистанционно обучение по нищо не отстъпва на семинарите лице в лице, тъй като участниците имат възможност да коментират и да задават своите въпроси по време на лекцията. Това се осъществява чрез интернет аудиовръзка VoIP (за което са ви необходими слушалки и микрофон) или чрез чат формат. Отговор на въпроса си получавате на момента.

„Чрез нашите уебинари учителите усъвършенстват квалификацията си и имат възможност да комуникират директно с авторите и с редакторите, които подпомагат създаването на помагала и учебници - сподели Поли Рангелова, редактор на учебници за началното образование и действащ учител в 137 СОУ в София. - Живият контакт е основното преимущество – хем е удобно за тях (участниците), хем не се налага да пътуват и по този начин спестяват пари и за транспорт, и за участие. Уебинарите дават много нови, свежи и креативни идеи за работа. Ние следим новостите по света и се стремим да ги прилагаме в нашите издания. Предоставяме опит, актуалност на информацията, нови и интересни похвати. Всичко това участниците могат да го видят и да попитат, ако нещо ги интересува, седейки удобно на дивана.“

Лекторът, от друга страна, разполага и с възможността да „сподели“ екрана на своя компютър със зрителите и по този начин да им показва цели презентации, снимки, графики, аудио- и видеофайлове.

„Често каним за лектори и университетски преподаватели. На уебинара на тема „Адаптиране на първокласниците към новата училищна среда“ водещ беше проф. Георги Иванов, който е светило в областта - добави Рангелова. - С помощта на Соня Рачева – утвърден професионалист, начален учител, той направи чудесна дискусия. Участниците бяха много активни по време на лекцията, а и след това получихме много положителни отзиви.“

Първата сесия от онлайн семинари се проведе през април и май тази година и се оказа изключително посещавана. От 15 септември издателството поднови обученията и се радва на също толкова голям интерес, колкото и в началото, показва статистиката. Софтуерът позволява едновременно да участват най-много 100 души, а средната посещаемост на събитията през есенния сезон е 85 човека. Друг интересен похват на издателството е, че след приключване на всеки уебинар, предоставя на участниците електронен сертификат. По този начин те удостоверяват, че са били обучени за работа с дадена система или учебник.

На сайта на издателството www.prosveta.bg може да се види пълната програма - всички предстоящи и отминали събития (виж таблицата). Там има и упътване как става регистрирането за участие.

Програмата на „Просвета“ за месец ноември

Дата

Предмет

Тема

Водещи

4 ноември 2014 г.

Физика и астрономия

Ролята на лабораторните работи в обучението по физика и астрономия

Виктор Иванов

11 ноември 2014 г.

Литература

Творческо писане

Калина Михова

25 ноември 2014 г.

География и икономика

Как да повишим интереса и активността в часовете по география

проф. Ст. Дерменджиева, доц. П. Събева

27 ноември 2014 г.

Български език и литература

Повишаване на интереса и мотивацията на учениците чрез използването на мултимедийни презентации в обучението по БЕЛ

Нели Дамянова

 

Предишните уебинари на „Просвета“ можете да гледате в YouTube страницата на издателството: www.youtube.com/ProsvetaAD.

 

 

Да изядеш азбуката

На пазара вече е новата интерактивна игра Lettergetter за изучаване на английски език, изключително привлекателна за децата, които се запознават с азбуката и се учат да четат. Героят Lettergetter краде буквите от думите, а децата трябва да ги върнат отново по местата им. Дискът съдържа много анимирани истории, които задържат вниманието им и неусетно ги увличат в заниманието. След първоначална помощ от родител или учител детето лесно свиква да работи самостоятелно с диска, като следва инструкциите на английски език. Близък и любим приятел му става симпатичният герой Lettergetter, който обича да похапва букви и да извива тялото си във формата на всяка буква.

Играта се състои от пет рубрики с анимирани истории и езикови игри, както и една отделна игра - състезание за най-бързо подреждане на буквите в азбучен ред. Първа е рубриката Lettergetter Loves Aa, Bb, Cc… (Lettergetter обича Aa, Bb, Cc…). Чрез поредица от анимирани озвучени илюстрации децата се запознават с всяка буква и запаметяват няколко думи, които започват с нея. Задачите са интуитивни и детето лесно открива буквата, която се оцветява в друг цвят. Постоянното въздействие върху зрителната му памет и многократното озвучаване на английските думи водят неусетно до трайно запаметяване.

 

ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ ПО ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ ОТ 1. ДО 7. КЛАС - НА

WWW.E-UCHEBNIK.BG

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: