Новини


4Авг2014

Над 61 хиляди ще са първолаците наесен

61 046 първокласници се очаква да прекрачат училищния праг за първи път, сочат данните на Министерството на образованието и науката. Тазгодишният випуск е с около 3000 деца по-малко в сравнение с миналата година.

Общо 439 731 ученици от I до VII клас ще получат безплатни учебници и помагала, съобщиха от ведомството. За целта от бюджета за 2014 г. са отпуснати 42 млн. лв. Според справката на МОН най-много са учениците в общинските училища - 429 254.

Възпитаниците на частните училища също получават безплатни учебници. За учебната 2014/2015 г. децата от I до VII клас в частни школа са 3819. В националните училища, които са към министерствата, са записани 2922 ученици до VII клас. Според графика на просветното ведомство срокът за доставката на учебниците за учениците и учебните помагала за детските градини е 28 август.

Просветният министър в оставка Анелия Клисарова имаше идея да намали броя на учебниците от I до VII клас от три на един. Идеята обаче не се хареса на различни неправителствени организации, които работят в областта на образованието. Асоциация "Българска книга", която обединява най-големите издателства в страната, също се обяви против нововъведението. Промените в наредбата дори бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на ведомството, но към момента...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: