Новини


7Май2015

Над 60 хиляди четвъртокласници се явяват днес на миниматури

Традиционният майски маратон от матури за учениците от 4-ти, 7-и и 12-и клас започва днес, припомниха от МОН. Началото ще поставят над 60 хиляди четвъртокласници, които днес от 10 ч. трябва да се явят на национално външно оценяване по български език и литература.

Учениците ще бъдат оценявани върху диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него, като времето им за работа е 40 минути. Максималният брой точки е 20, които ще покажат до каква степен е овладяно учебното съдържание според държавните образователни стандарти за учебно съдържание за началния етап на обучение. Училищни комисии ще оценят децата в рамките на три работни дни. На 8 май четвъртокласниците ще държат матура по математика, а на 12-и и 13-и май са наред предметите "Човекът и обществото" и "Човекът и природата". По тях те ще решават тестове от 16 въпроса. Част от тях са с един верен от няколко възможни отговора, друга част са с отворени отговори.

Матурите за седмокласниците пък са на принципа "2 в 1" - първата част е за оценяване на наученото, а втората част - за тези, които кандидатстват за гимназия. Изпитът по български език и литература е на 20 май, а по математика - на 22 май, като и двата започват в 10 ч. Резултатите трябва да бъдат обявени до 3 юни т.г. Между 10 юни и 14 юли учениците трябва да получат служебна бележка с оценките от приемните изпити. От 16 до 19 юни се подават документи за участие в приема в училища гнезда, определени от регионалните инспекторати по образованието у нас. До 25 юни пък трябва да се ...

За отлична подготовка за външно оценяване след 4. клас вижте помагала на „Просвета“ тук

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: