Новини


10Май2016

Над 1300 участници във виртуалната школа на "Просвета"

С настъпването на 2016 година започна и новият сезон на виртуалната школа за учители на „Просвета“. От началото на годината до края на месец април в онлайн семинарите (уебинари) на издателството са се включили над 1300 участници.

Уебинарите са видео лекции в реално време, които се провеждат с помощта на специален софтуер. Те са най-бързият и удобен начин за споделяне на новите технологии. „Просвета“ е първото издателство в България, което въведе тази форма за повишаване на квалификацията на учителите. Вече 5-и пореден сезон тя дава възможност на учители от цялата страна да получават полезна информация за иновативни практики, за нови образователни системи и учебни помагала. Качеството на връзката между участниците и водещите в студиото е отлично и позволява учители, родители и директори не просто да се регистрират и да чуят това, което са подготвили за тях лекторите, а и да задават въпроси и да дискутират. Лекторите могат да „споделят“ екрана на своя компютър със зрителите и да им показват презентации, снимки, графики, аудио- и видеофайлове.

Основното предимство на тази форма на обмяна на опит е, че пести време и усилия на участниците, които могат да гледат и слушат от комфорта на собствения си дом, офис, хотелска стая и т.н. Уебинарите се провеждат от водещи автори, редактори, учители и професори в съответната област. Ако на Запад трябва да платите такса за участие или абонамент за достъп до заснет уебинар, у нас и двете услуги са безплатни.

След всеки уебинар участниците получават електронен сертификат. По този начин те удостоверяват, че са били обучени за работа с дадена система или учебник. Платформата, която използва „Просвета“, позволява да участват неограничен брой хора. Предаванията се записват и се качват в интернет, така че дори онези, които по някаква причина са ги пропуснали, може да ги гледат в удобно за тях време. Всички те са налични в YouTube канала на издателството: www.youtube.com/prosvetaad.

Над 200 учители и родители се срещнаха във виртуалното пространство на уебинара на тема „Споделена отговорност между учители и родители за успешна изява на учениците в началното училище“ в началото на месец март. Лекторите доц. д-р Силвия Цветанска – преподавател по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Емилия Василева и Огнян Дурев – родител, обсъждаха връзката учител-родител и взаимодействието между семейство и училище. Те предложиха практически решения как учители и родители в синхрон и добро взаимодействие да осигурят спокойно и качествено обучение на децата в началното училище. Лекторите препоръчаха на родителите да съхранят доверието на ученика към учителя, който е основен авторитет в техния живот. На базата на това доверие ще се изгради комфортът на детето да вярва в учителя, да вярва във всичко онова, което той му предлага като дейност, като знание, внимание и отношение.

Голям интерес предизвиква и серията от управленски уебинари, предназначени да подпомагат ръководството на учебните заведения. Първите от тях бяха озаглавени „Ориентири на доброто управление - предизвикателства пред директорите на училища и детски градини“ и „Ориентири на доброто управление – използваме ли пълноценно ресурсите на организацията?”. За лектор „Просвета“ покани проф. Цветан Давидков - преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, специалист в сферата на решаване на проблеми, организационна култура, комуникативни умения, основи на управлението и др. Проф. Давидков участва в множество обучителни инициативи и програми, насочени към учители, директори, образователни експерти, както и към хора от бизнеса. В първия уебинар той разгледа управлението на учебното заведение: какво трябва да прави ръководителят и прави ли го добре, как се съгласуват действията на хората и звената и комуникацията като основен инструмент за това.

Вторият уебинар бе посветен на  пълноценното използване на хората в образователната организация и как е най-продуктивно да се взимат решенията в нея. На въпроса на участник „Трябва ли да се лишават подчинените от самостоятелност и собствено мнение?“ проф. Давидков отговори с категорично „не“. Той обясни, че ако управляващият лиши свой служител от възможността да мисли и да защитава становище, той го прави безотговорен и демотивиран. Лекторът добави, че няма по-силен мотиватор от това човек да се чувства отговорен за нещо и да бъде въвлечен в процеса на взимане на решения.

Предстои третият уебинар от управленския цикъл на тема „Как да използваме пълноценно собствените си компетентности за благото на училището или детската градина?“ (виж графика по-долу).

До лятото ще се проведе и уебинар, посветен на очакваното ново издание на „Просвета“ „Официален правописен речник на българския език” с участие на видни представители на Българската академия на науките.

Всички уебинари може да гледате в реално време на сайта на „Просвета“: www.prosveta.bg/sabitia. Записи от проведените уебинари гледайте в канала на издателството в YouTube: https://www.youtube.com/user/ProsvetaAD/videos

 

Програмата на „Просвета“ за месец май 2016 г.

Дата

Предмет

Тема

Водещи

17 май 2016 г.

Български език и литература

"PISA и измеренията на грамотността: четене"

д-р Светла Петрова

19 май 2016 г.

Управление

„Как да използваме пълноценно собствените си компетентности за благото на училището или детската градина?“

проф. дсн Цветан Давидков

 

Всички издания на „Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: