Новини


12Дек2015

Над 100 деца изпробваха електронните учебници на „Просвета”

Над 100 деца посетиха щанда на „Просвета-Либри“ на Софийския международен панаир на книгата на 10 и 11 декември, за да гледат презентация на 3D електронни учебници. Учениците на възраст между 9 и 11 години бяха впечатлени от многобройните възможности на новото поколение е-учебници на „Просвета“ и се надпреварваха кой пръв да покаже пред съучениците си как се справя с упражненията към уроците.

Четвъртокласници и петокласници от софийските ЧСОУ „Дрита“, ЧСОУ „Св. Георги“, ЧНУ „Питагор“ и 8 СОУ „Васил Левски” с интерес слушаха представянето на Невена Чардакова –  редактор по математика в издателство „Просвета“, и Петинка Цанкова – старши мултимедиен дизайнер в „Просвета-Либри“. Всяко дете имаше възможност да се включи в урока като направи самό упражнение за свързване, попълване на липсващи думи и др. Оценките се появяваха веднага, тъй като системата отбелязва верните и грешните отговори със звук или цвят. За всяка решена задача организаторите даваха награда – книжка от „Просвета“.

С галериите от снимки в е-учебниците децата се „разходиха“ из Стара планина, Рила и Родопите, „плаваха” по река Дунав, разгледаха София днес и преди 100 години, Рилския манастир и Царевец, а чрез триизмерните анимации „гостуваха“ в юрта на номади, разгледаха храм-паметника „Св. Ал. Невски“ и църквата „Света София“ в Истанбул.

Електронният учебник е дигиталeн вариант на печатния, одобрен от Министерството на образованието и науката (МОН), но с добавени много мултимедийни ресурси. Те вече се използват успешно в много български училища, а са подходящи и за работа вкъщи – самостоятелно или с помощта на родител. Новите анимирани материали дават възможност всяко дете да се подготвя и да проверява знанията си и по най-трудните задачи: да решава тестове с избираем единичен и множествен отговор и от типа вярно-невярно. То може да попълва текст и да намира съответствия, да подрежда хронологично събития, да открива грешки в текст, да сравнява и групира, да усвоява лесно и трайно новите понятия чрез анимирани ребуси. Отговорите и резултатите се проверяват веднага, а автоматичното (при желание и ръчно) разместване на позицията на верния отговор при повторение улеснява учителя при проверката в клас.

 „Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те са над 90 с общо около 10 000 електронни ресурса – 3D визуализации, интерактивни тестове и игри, аудиофайлове, видеоклипове и др. Е-учебниците се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с есемес от мобилен телефон на номер 18420 и текст prosveta5. Покупката става много лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е само да се регистрирате. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

Всеки учител от 1. до 7. клас, който през учебната 2015/2016 г. преподава по учебник на „Просвета“, има право да ползва безплатно неговия електронен вариант. За да получите безплатен достъп до е-учебниците на издателството, е необходимо да се регистрирате в сайта www.e-uchebnik.bg или да влезете с вашия имейл и парола.

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: