Новини


12Апр2019

На отраслов съвет в МОН са представени новите национални програми в образованието

На отраслов съвет в Министерството на образованието и науката бяха представени новите национални програми за развитие на образованието през 2019 г., които бяха одобрени от правителството в края на март. Те целят да осигурят допълнително финансиране на политики и мерки за равен достъп до качествено образование, като за тяхното изпълнение са осигурени 76 млн. лв., а четири от програмите са изцяло нови, съобщават от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

За учители по "Религия" ще бъдат обучени 60 педагогически специалисти, като 40 от тях в "Православие", а останалите 20 - в "Ислям".

Програмата "Мотивирани учители" е насочена към преодоляване на няколко проблема. Една от дейностите е да бъде изграден корпус от 70 учители, готови да работят в по-трудни условия, като за целта те ще получат необходимото обучение и 500 лв. над заплатата, включително за наем и транспортни разходи.

Учители с над осем години стаж ще преминат през квалификация и ще станат преподаватели по математика, физика и астрономия. Това ще са 150 педагози. 100 души, с други професии, за една година ще получат педагогическа квалификация и ще станат учители.

От две години МОН подкрепя т. нар. иновативни училища, които са около 300, като педагогическите, технологичните и социалните иновации са едни от водещите. Предстои реализирането голям проект на стойност 105 млн. лв. Той е в областта на средното образование и е наречен "Образование за утрешния ден". Близо 20 000 учители ще преминат курсове на обучение в различни дигитални умения. Киберхигиената, опазването на дигиталната самоличност, повишаването на медийната грамотност са част от компонентите и приоритетите, както развиването на критичното мислене и креативността.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е информирал за средносрочната годишна рамка на бюджета и за предвидените в нея 360 милиона лева за увеличение на учителските заплати. Предвидени са и средства за увеличение на минималната работна...

 

Виж цялата новина тук: Novini.bg

Автор: Константин Тодоров

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: