Новини


9Дек2022

На опашка за „Стамболов след Стамболов“ в НДК

Книга за една от най-противоречивите личности в българската история, събра в НДК историци, писатели и журналисти. „Стамболов след Стамболов. История, политика и памет“ е най-новото издание на „Просвета“ и представлява всеобхватно изследване на „следживота“ на големия български държавник, политик, революционер, поет и журналист.
 
Книгата започва от момента, в който свършва животът на Стефан Стамболов – от жестокото му убийство на столичната улица „Раковски“ в началото на юли 1895 г. Тя разказва за промените в отношението на българското общество към неговата личност чрез изследване на периодичния печат, литературата, историографията, учебниците по история, градския фолклор, паметниците, възпоменанията, киното и т.н.
 
„90-те години и българската преориентация към Европейския съюз и НАТО очевидно изиграха важна роля за стремителното изкачване на Стамболов нагоре. През 1994 - 95 г. в изказвания и на Желю Желев, и на Николай Генчев той беше издигнат като „втория след Левски“. Единственият държавник от края на 19. и началото на 20. век, който влезе в десятката на „Великите българи“ - телевизионния формат от 2006 г.” – каза авторът доц. д-р Стефан Дечев на официалната премиера на книгата. Тя се състоя в рамките на Софийския международен панаир на книгата в НДК.
 
Доц. д-р Дечев разказа, че задълбоченото проучване на архивни документи, събирането на малко известни свидетелства и факти и написването на книгата са му отнели около пет години, но работата му доставила голямо удоволствие.
 
Книгата беше представена от проф. д-р Момчил Методиев, преподавател в Департамента по история и изпълнителен директор на Института за изследване на близкото минало към Нов български университет. Той обрисува своя прочит на книгата и я нарече „впечатляваща“. „Едно от най-ценните ѝ качества е начинът, по който се изгражда образът на Стамболов“, допълни проф. Методиев.
 
След представянето на книгата десетки гости се наредиха на дълга опашка за книгата и чакаха търпеливо, за да получат автограф от автора.
 
Доц. д-р Стефан Дечев е завършил история в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и е специализирал дълги години в чужбина. Изнасял е доклади на международни форуми в университетите Харвард, Бъркли, Колумбийския университет в Ню Йорк, Лондонския университет, Хумболтовия университет в Берлин, Тексаския университет в Остин и др. Преподава в Югозападния университет в Благоевград, Софийския университет и Нов български университет. Автор е на няколко книги и на много статии в нашия и чуждестранния печат.
 
 
 
 
Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: